Large chromos 2

 

U utorak, 24. studenog, radnici zagrebačkih tvrtki Chromos boje i lakovi i Helios Hrvatska održali su jednodnevni štrajk upozorenja. Razlog za štrajk je odbijanje poslodavca da potpiše kolektivni ugovor. Stav poslodavca je da su radnička prava definirana Zakonom o radu i drugim zakonima, a svako pravo koje je povrh toga za poslodavca predstavlja nepotreban trošak koji je potrebno reducirati i ukinuti. Direktor poduzeća Chomos boje i lakovi te poduzeća Helios Hrvatska Aleš Ekar u dopisu upućenom Novom sindikatu (većinskom sindikatu u oba poduzeća) navodi: „Mišljenja smo da Sindikat ne može odlučivati u vođenju društva i donošenju značajnih odluka koji utječu i na rezultat društva (npr. Članak 35.). Neprihvatljivim smatramo da Društvo može biti kolektivnim ugovorom zakinuto kod uvođenja općih poslovnih i naprednih praksi sa ciljem postizanja efikasnijeg poslovanja i ostvarivanja mogućnosti za daljnje poslovanje (npr. Članak 8.).“

Gospodin Ekar je mišljenja da se kolektivnim ugovorom ne bi trebala urediti visina plaće (članak 35.) jer to utječe na financijski rezultat društva, a pod uvođenje naprednih praksi misli na zapošljavanje radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje koje sindikat ovim kolektivnim ugovorom želi spriječiti (čl. 8). Osim ovoga, putem opunomoćenog odvjetničkog ureda, poslodavac se očitovao da mu je, između ostalog, neprihvatljivo da kolektivni ugovor sadržava odredbe kojima se bezuvjetno definiraju: regres; božićnica; dar za dijete; dar u naravi; novčane potpore u slučaju smrti radnika ili smrti radnikova djeteta, supružnika ili roditelja, nastanka teže invalidnosti radnika, radnikova djeteta ili supružnika, bolovanja i rodiljnog dopusta, rođenja djeteta; dani tjednog odmora; prekovremeni rad; raspored i promjena rasporeda tjednog radnog vremena; dodatak za rad subotom; preraspodjela radnog vremena; duljina otkaznih rokova; visina otpremnine; maksimalan broj ugovora o radu na određeno vrijeme; zaštita sindikalnog povjerenika i uvjete za rad sindikata.

Kolektivni pregovori za tvrtku Chromos boje i lakovi vođeni su od ljeta 2014., a vođenje zapisnika odbijeno je od strane pregovaračkog odbora poslodavca. Nakon više od godinu dana pregovora, g. Ekar putem odvjetnika poručuje da većinu članaka koje je tokom pregovora prihvatio više ne smatra dogovorenima. Ipak, Ekar tvrdi da ne postoji niti jedan razlog za pokretanje postupka štrajka te da je od početka pristupio pregovaranju u dobroj vjeri.

Želja za zadržavanjem i unaprjeđivanjem radničkih prava nije jedini razlog koji radnike ovih tvrtki motivira za borbu. Tvrtka Chromos boje i lakovi nakon što je devedesetih godina došla u ruke generala Praljka, 2001. dolazi u vlasništvo slovenske Helios Grupe. Radnici Chromosa strahuju da unatrag zadnjih nekoliko godina poslovna politika vlasnika ide u smjeru gašenja proizvodnje. Konstantno se smanjuje opseg proizvodnje i broj radnika. U Chromosu je tako 2012. radilo preko 200 radnika dok ih danas radi manje od 100. Profitabilni proizvodni programi kao što su industrijski premazi za metal, industrijski premazi za drvo, boje za ceste i Luxal aqua odlaze u druge članice Grupe.

Helios Grupu 2013. godine kupuje daleko manja austrijska kompanija Ring International Holding. U jesen 2014. uprava (Aleš Ekar i David Kubala) i nadzorni odbor (Aleš Klavžar, Aleš Skok, Andrej Vidic i Mario Kuk) tvrtke Chromos boje i lakovi d.d. kazneno su prijavljeni zbog sumnje da su izdali mjenicu od 150.000.000 EUR što predstavlja desetorostruku vrijednost same tvrtke. Ovo zaduženje nisu upisali u javni registar poduzeća, niti zemljišne knjige. Mjenica je, prema navodima u prijavi, trebala poslužiti kao kolateral u zalogu između Chromosa kao jamca i Remho Beteiligungsa, roditeljske tvrtke Ring International Holdinga, kao zajmoprimca. Isto tako, Chromos je dobio kredit od HBOR-a koji nije u potpunosti iskorišten namjenski, jer oprema koja je kupljena za odobreni iznos od 3.600.000 kn, za program restrukturiranja, nikad nije iskorištena već propada u skladištu, stoji u prijavi.

Na temelju ovih činjenica, ostaje dojam da je radnički strah u vezi zatvaranja proizvodnje i gubitka radnih mjesta itekako opravdan. U dopisu koji je povodom štrajka osvanuo na oglasnoj ploči, a potpisan je od strane uprava Chromosa i Helios Hrvatske, konstatira se kako je menadžment uvjeren da je „štrajk upozorenja izazvan izvana“. „Management“ u nastavku rečenice priznaje da radnici „već ionako nisu u laganoj situaciji“.


Tekst napisao:

Bojan Nonković
    Preporučite članak: