Large vrti%c4%87  dijete

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) najavio je industrijske akcije u dječjim vrtićima u Biogradu na Moru, Vrsaru i Slunju. Iz SOMK-a kažu kako su se odlučili na štrajk nakon neuspješnog procesa mirenja i odbijanja sudjelovanja osnivača u kolektivnim pregovorima. 

U sva tri slučaja scenarij je isti - osnivači odbijaju udovoljiti zahtjevu SOMK-a da se plaće zaposlenih u dječjim vrtićima izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

U ova tri grada, SOMK je sukladno proceduri, nakon nevoljkosti općina i gradova da pregovaraju o uvjetima rada i plaćama pokrenuo proces mirenja.  

Ostali smo snažni, jasni i glasni, te smo sindikalnom borbom veliki uspjeh ostvarili!

U slučaju Biograda na Moru, iz SOMK-a kažu da otpočetka kategorički odbija sudjelovati u socijalnom dijalogu te niječe i negira ustavno pravo radnica i radnika da kroz kolektivne pregovore štite i unapređuju svoja prava. Dodatno, Osnivač kroz različite vrste pritisaka na radnice i radnike, uskraćuje im pravo na sindikalno organiziranje, što predstavlja direktno kršenje Ustava RH, ali i Međunarodne konvencije rada (Konvencija 98, Konvencija o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje).

U Slunju je proces mirenja čak dobro i krenuo, usuglašene su odredbe Kolektivnog ugovora, učinjeni su određeni pomaci u povećanju osnovice i koeficijenata po kojima su radnice bile spremne i da manju plaću od zakonski propisane s namjerom da se kolektivni pregovori ponovno otvore na jesen kako bi se dostigla i aktualna, zakonski propisana plaća.

Međutim, na četvrtom sastanku mirenja, Grad Slunj se povukao iz procesa, usprkos prethodnom dogovoru i namjeri da potpiše Kolektivni ugovor, s objašnjenjem da ne može preuzeti dodatnu odgovornost.

"Odugovlačenjem, a zatim i povlačenjem iz procesa mirenja, pokazali su da su cijelo vrijeme držali fige u džepu i da nisu svjesni važnosti uloge koju imaju radnice i radnici u dječjem vrtiću, a očito nisu svjesni niti njihove volje i snage da ne odustanu od borbe za svoja materijalna i radnička prava", smatraju u SOMK-u.

Općina Vrsar, pak nije pristala na zahtjeve SOMK-a za povećanjem plaća pa je mirenje nakon trećeg sastanka završeno neuspješno. "Općina Vrsar kao osnivač u niti jednom trenutku nije bila voljna razgovarati o načinu povećanja materijalnih prava na način da se postigne propisani zakonski minimum plaća koje bi zaposlenici Vrtića trebali imati te je pregovarački odbor odlučio prekinuti mirenje budući da je evidentno kako Osnivač osim što ne želi povećati materijalna prava, ne poštuje pozitivne propise Republike Hrvatske", ističu iz SOMK-a dok pripremaju štrajkove u vrtićima u Slunju, Vrsaru i Biogradu na Moru.

Foto: Pexels

Zoran Pehar
    Preporučite članak: