Large naslovna

 

Mreža istočnoeuropskih lijevih medija – ELMO objavljuje višejezičnu tematsku seriju članaka koja se sastoji od 5 dijelova i ovog uvoda. Opća tema ELMO serije tekstova su transnacionalne migracije u najširem značenju “mobilnosti u smislu ljudskog kretanja preko državnih granica” (Yeoh i Ramdas 2014).

Smatramo da je tema posebno relevantna i važna za promišljanje u srednjoeuropskom kontekstu. To nije samo zato što su migracije izvor političkog dobitka te prilika za vrlo stvarnu i brzu akumulaciju kapitala, već i zato što migracije stoje pred nama kao suvremeni razvoj pun proturječja. One oblikuju društveni, gospodarski i politički razvoj, kao i živote naroda i zajednica u široj regiji.

Ovisnost i poluperifernost položaja društava Srednje i Istočne Europe odražavaju se i na promjene povezane s migracijama – one postupne, kao i one nagle. Te promjene uključuju:

 • Kontinuiranu migraciju radne snage u potrazi za većim plaćama i boljim uvjetima rada, usmjerenu prema bogatijim regijama EU-a;
 • Uspon migracijske komercijalne infrastrukture i povezanih industrija (od posrednika u transnacionalnom zapošljavanju do mreža za trgovinu ljudima);
 • Nagle promjene graničnih režima zbog Covid-19 ograničenja;
 • Razvoj događaja takozvane „europske migracijske krize“ 2015;
 • Ili migracije koje su u tijeku kao rezultat potpune ruske invazije na Ukrajinu.

Za neke promatrače, zemlje Srednje i Istočne Europe mogle bi se jednostavno prikazati kao čiste "tranzitne" zemlje koje povezuju globalne periferije sa zemljama centra. Međutim, postoje međuovisni procesi koji te pokrete čine složenijima i važnijima za proučavanje. Na primjer, proučavanje migracija unutar parametara nejednake razmjene (Melegh 2016), promjene institucije i nejednakog tretmana, ili perspektive uključenih organizacija koje pružaju nove uvide u procese koji pokreću međunarodne migracije iz, u i kroz Srednju i Istočnu Europu.

Smatramo da je proučavanje migracije također ključno za ukazivanje na promjenjivu dinamiku postojećih strukturnih nejednakosti. Stoga uključivanje perspektiva mobilnih, ali ugroženih društvenih skupina ističe posebno živopisne značajke ovog kontradiktornog razvoja.

Dijelovi serije:

 1. Anastasija Rjabčuk: Tko će ostati, tko se vratiti? Oprečne putanje ukrajinskih ratnih izbjeglica u EU-u
 2. Oksana Dutčak: Stojimo zajedno: Prisilno samohrano majčinstvo i mreže skrbi za ukrajinske izbjeglice
 3. Céline Cantat: Državljanstvo i isključivost u suvremenoj Mađarskoj
 4. András Juhász i Tibor T. Meszmann: Lutalice u nastajanju: Radna migracija iz Srbije i (re)produkcija (trans)nacionalnih nejednakosti
 5. Irene Peano i Chiara Busca: Gdje su nestali istočni Europljani? Agrobiznis "Made-in-Italy", kontrola mobilnosti i Velika ostavka

Članci će biti istovremeno objavljeni na nekoliko jezika na platformama članica ELMO-a - na LeftEastu/EN, Mašini i Radničkim pravima/BHS, Mérceu/HU, Platzformi i Gazeti de Artă Politică/RO, dVersiji i Baricadi Bulgaria/BG i Spilneu/UA – između 17. i 30. siječnja, a zaključna panel rasprava održat će se 31. siječnja u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, s pozvanim govornicima Attilom Meleghom (Mađarska), Goranom Lukićem (Slovenija), Martom Stojić Mitrović (Srbija) i Olenom Fedjuk (Ukrajina).

Urednici serije su Tibor T. Meszmann (LeftEast), Oksana Dutčak i Anastasija Rjabčuk (Spilne/Commons), Stojanka Eneva (Levfem), Nóra Ugron (ELMO koordinatorica/LeftEast), Adriana Qubaiova (LeftEast).

Više o nama

ELMO - Eastern European Left Media Outlet je mreža istočnoeuropskih lijevih medijskih platformi osnovana krajem 2019. Naša je vizija regionalna mreža medijskih platformi koje će surađivati na temelju međusobne solidarnosti i koje će raditi zajedno za internacionalističku istočnoeuropsku javnost. Cilj nam je razviti zajedničke perspektive o regionalnim pitanjima, generirati protok pouzdanih i relativnih vijesti predstavljajući kritične regionalne i globalno relevantne analiza.

Trenutačno naš središnji projekt uključuje razmjenu materijala između naših platformi, što uključuje i prevođenje na regionalne jezike.

Pročitajte našu prethodnu seriju koja je prevedena na nekoliko jezika zemalja Srednje i Istočne Europe: Pokreti za stambenu pravdu u srednjoj i istočnoj Europi koji se opiru neoliberalnim urbanim transformacijama i Rad u središnjoj i istočnoeuropskoj platformskoj ekonomiji.

Pretplatite se na ELMO-ov newsletter ovdje.


Reference
Melegh, Attila (2016). Unequal Exchanges and the Radicalization of Demographic Nationalism in Hungary Intersections. East European Journal of Society and Politics, 2 (4): 87-108.
Yeoh, Brenda S.A. & Kamalini Ramdas (2014). Gender, migration, mobility and transnationalism. Gender, Place & Culture, Volume 21, 2014 - Issue 10.

Naslovna fotografija: Nenad Ilić/Radnička prava

ELMO
  Preporučite članak: