Large turkey trade unions under attack

Prije 6 dana uhićeno je više dužnosnika sindikata Tüm Bel-Sen (Sindikat radnika u lokalnoj samoupravi) i Egitim-Sen (Sindikat obrazovanja i znanosti) u gradu Izmiru u Turskoj. Tüm Bel-Sen i Egitim-Sen članovi su Federacije sindikata javnog sektora Turske (KESK), jedne od najvećih središnjica u Turskoj, koja okuplja sindikate regionalnih službenika, prosvjetnih radnika i drugih zaposlenih u javnom sektoru.

Stranka pravde i razvoja (AKP) se, pod izlikom izvanrednog stanja - lokalno poznatog kao OHAL - već dvije godine obračunava s institucijama i pokretima koji aktivno pružaju otpor vladajućem režimu. Ovim uhićenjima AKP je pokazao kako će pritisak na sindikaliste nastaviti rasti, upozorili su aktivisti u Izmiru. Lokalne organizacije u ovom gradu, ali i ostatku Turske, pozvale su međunarodnu zajednicu da reagira na zatvaranje sindikalista te podrži borbu turskih sindikata i drugih organizacija civilnog društva protiv rastuće opresije u državi.

Sindikati i udruge koji žele iskazati solidarnost sa zatvorenim sindikalistima mogu se uključiti u Twitter akciju koja će se održati danas, 22.3.2018., pod sloganom «Pravo na sindikalno organiziranje» i oznakom #TurkeyFreeTradeUnionists, počevši od 18.03h prema srednjoeuropskom vremenu.

 

 

av

 

Ana Vračar


    Preporučite članak: