Large naslovna

Na granici sa Sudanom u kolonama u pomoć pozivaju, prosvjeduju i ginu vozači kamiona iz Egipta. U Čileu i Argentini štrajkaju učitelji i učiteljice. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu štrajkova i prosvjeda za kolovoz.

 

Učitelji i učiteljice održali su ovoga mjeseca u Čileu dvodnevni štrajk, tijekom kojega su Ministarstvu obrazovanja iznijeli osam zahtjeva. Vlada se tek treba pozabaviti tim zahtjevima koji uključuju isplatu neisplaćenih mirovina, bolje uvjete rada i plaćanje “povijesnog duga” preostalog nakon brutalnog rezanja plaća učitelja tijekom diktature Augusta Pinocheta. Isplata povijesnog duga koji je procijenjen na sedam milijardi američkih dolara bilo je jedno od obećanja predsjednika Gabriela Borića tijekom predizborne kampanje.

Štrajkali su i učitelji i učiteljice u Argentini. Pobunili su se protiv novih “izgladnjujućih” radnih ugovora koje su u veljači amenovali sindikati koji bi trebali zastupati bolje radne uvjete u školstvu. Ugovorima su nametnute plaće koje većinu učitelja (o)stavljaju ispod granice siromaštva. Štrajk su neovisno o sindikatima organizirala tri kolektiva: Neovisni prosvjetni radnici, Samoorganizirani i Brown Group. Štrajkači traže minimalnu mjesečnu plaću od 1.000 dolara indeksiranu prema inflaciji, kraće radno vrijeme, zapošljavanje većeg broja nastavnika i ulaganja u škole i učionice. Od početka ove godine diljem Argentine je organizirano više štrajkova učitelja, a za očekivati je da će se štrajkovi nastaviti i dalje.

Zbog ratovanja u Sudanu na granici su zaglavljeni vozači kamiona iz Egipta – kamioni već dva mjeseca stoje u redu s obje strane kopnenih prijelaza koji povezuju Egipat i Sudan. Zbog teških je uvjeta (manjka hrane i vode te ekstremnih vrućina) na granici u posljednjih mjeseca dana preminulo petnaest vozača. Dva izvora iz nacionalnih sindikata radnika u kopnenom prijevozu, prometu i komunikacijama rekla su za egipatski neovisni portal Mada Masr da smrtna opasnost prijeti preostalih 4.000 vozača koji još uvijek čekaju da vlada odgovori na njihov zahtjev za podršku. U kolovozu su mnogi zaglavljeni vozači snimali i objavljivali videa u kojima pozivaju državna tijela i predsjednika u pomoć i traže da se na granične prijelaze pošalju zalihe vode i hrane. Jedan od tih video objavio je 61-godišnji vozač koji je dva tjedna kasnije preminuo i tako postao petnaesta žrtva u koloni koja se ne miče.

Prošloga smo mjeseca pisali o prosvjedima zdravstvenih radnika i radnica u Šri Lanci. Ovoga su mjeseci radnici državnih bolnica štrajkali zbog pogoršanja stanja u zdravstvu – oko sedam tisuća radnika održalo je jednodnevni štrajk diljem otoka. Štrajk je organizirala Ujedinjena federacija sindikata dopunskih usluga, a uključio je laboratorijske tehničare, farmaceute, fizioterapeute i radne terapeute. Na prosvjedima je istaknuto da je u bolnicama premalo radnika i radnica, a radna opterećenja su sve veća. Štrajkaši su upozorili i da dolazi do gušenja rada sindikata zbog nepravednih i oštrih stegovnih mjera.

U portugalskim su bolnicama štrajkali uslužni radnici i radnice. Radnici SUCH-a, neprofitne organizacije koja bolnicama pruža hranu, pranje rublja i druge usluge, održali su jednodnevni štrajk. Prema podacima Sindikata radnika u hotelijerstvu, turizmu i ugostiteljstvu, oko 80 posto od 3.250 radnika i radnica SUCH-a pridružilo se štrajku tražeći poboljšanje plaća i uvjeta rada kroz kolektivni ugovor. Radnici su iznijeli svoje prijedlog protiv "brutalnog povećanja troškova života" te upozorili da su isključeni iz povećanja plaća i subvencija za obrok za radnike zaposlene u državnim institucijama.

Štrajkalo se ovoga mjeseca i u portugalskoj elektroenergetskoj kompaniji EDP. Šestodnevni štrajk zbog niskih plaća održan je u više gradova, a u Lisabonu su sredinom mjeseca održani i prosvjedi. Radnici i radnice u pozivnim centrima EDP-a na tri su dana napustili svoja radna mjesta u sklopu kampanje koju je u pozivnim centrima organizirao sindikat Fiequimetal.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna foto: Kolona kamiona između Egipta i Sudana, FOTO: Ahram Online
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: