Large 143700154 10225006837580884 3906158457139414270 n

Stožer za obranu Brodotrogira u subotu, 20. veljače na Trgu Ivana Pavla II. organizira prosvjed kojim žele skrenuti pozornost javnosti na stanje u tom brodogradilištu.

 

"Želimo vas obavijestiti kako su radnici Brodotrogira dovedeni pred zid! Nedostaje samo streljački vod. Zato smo 18. siječnja 2021. g. osnovali Stožer za obranu Brodotrogira. Tada se sastalo nas nekoliko sadašnjih i bivših radnika Brodotrogira, kako bi udruženi izborili naše osnovno ljudsko pravo, pravo na život", pišu radnici u priopćenju medijima.

"Naime, tada je bilo već šest mjeseci da naš gazda Danko Končar ne izvršava svoje obveze prema radnicima, tj. ne isplaćuje plaće, dogovorene otpremnine te uskraćuje i druga prava radnicima već dvije-tri godine. Od tada je prošlo mjesec dana, pokušali smo dogovorom, sastancima, molbama ali naš problem se samo produbljuje, a rješenje se ne nazire. Samo se gomilaju dugovi prema nama, radnicima, a tako se gomilaju naši dugovi prema bankama.... Više ni sami ne znamo od čega živimo", pišu.

Jasno i glasno iznijeti naše problem

"Zaključili smo da se moramo na drugi način izboriti za ono što je naše. Odlučili smo se na sljedeći korak, a to je da javnosti i institucijama glasno i jasno iznesemo naše probleme, u nadi da ipak nije kasno. Izaći ćemo na Gradski trg u centru našeg grada Trogira i javno iznijeti sve što nas tišti. Naš glas se mora čuti i zato pozivamo sve kolege radnike, sadašnje i bivše škverane, svih statusa i radnih mjesta iz svih firmi koje su vezane za naš škver, Brodotrogir, da nas javno podrže u nastojanju da obranimo i vratimo naša radna mjesta i osiguramo budućnost našoj djeci svojim poštenim radom", navode radnici u svom priopćenju.

Foto: Stožer za obranu Brodotrogira

Komplicirana situacija

Kratko smo se čuli s Ljiljanom Geić, glasnogovornicom Stožera, koja nam je rekla da je situacija u Brodotrogiru toliko komplicirana, složena i konfuzna da ponekad i radnici sami ne znaju što se događa. Potvrdila nam je da trenutno 36 radnika nije dobilo svoje plaće od rujna, dok praktički više od 150 radnika nije dobio dio plaće ili ostvarilo neka prava, kazala je Geić. Objašnjava da neki radnici nisu dobili trećinu ili četvrtinu plaće, dok je dio radnika iz druge firme dobilo otkaz kao tehnološki višak te kao takvi imaju pravo na otpremninu. Ugovori za otpremninu su potpisani, ali radnici i dalje čekaju, kazala nam je Geić. Dosad nisu dobili ni kune, dodaje. Ističe i da neisplata plaća nije jedini razloga prosvjeda, već i potezi poput prebacivanja radnika iz firme u firmu.

"Prosvjed nije zadnji korak naše borbe! Jer, ako se ne ispune obećanja direktora Tramontane, da će do kraja veljače 2021. g. radnicima uplatiti sva dugovanja, organizirat ćemo odlazak u Zagreb i u metropoli tražiti pravdu. A posljednji korak je obraćanje europskim institucijama, najprije međunarodnom sindikatu Industrial ALL Global Union, a potom i Europskoj komisiji", zaključuju radnici u priopćenju.

Prosvjed u subotu bit će održan prema svim epidemiološkim mjerama.


Izvor naslovne fotografije: Stožer za obranu Trogira
Autorica vijesti:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: