Large naslovna

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje još uvijek nije objavio službenu statistiku o ozljedama na radu u 2021. godini, a mi i dalje svaki mjesec bilježimo slučajeve o kojima izvještavaju policijske uprave.

 

Na stranicama hrvatskih policijskih uprava izviješteno je o četiri slučaja ozljeda na radu u travnju. U Koprivnici je 13. travnja 34-godišnji radnik u pogonu za preradu žitarica teško ozlijedio ruku na radnom stroju. Na stroju za vakuumiranje teško se ozlijedio i 55-godišnjak 20. travnja u Vrbovcu, a 26. travnja 34-godišnjeg radnika na zagrebačkoj je Peščenici viličar udario u nogu i teško ga ozlijedio dok je otvarao vrata kako bi se mogao izvesti s tim viličarem iz skladišta. U Panjanima kod Hrvatske Kostajnice 22. travnja radnik je teško ozlijeđen kada ga je udarila guma poljoprivrednog traktora koju je kompresorom pokušavao napumpati. Guma se odvojila od metalnog dijela kotača i udarila u radnika.

O važnosti kontroliranja provođenja odredbi zaštite na radu posljednjih je dana povodom Prvog maja bilo puno riječi – od Inicijative za radnički ZOR koja traži da nepoštivanje tih odredbi bude jedan od razloga za štrajk, do Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji ističe kako je najveći problem radnog prava u Hrvatskoj – kontrola njegove provedbe.


Naslovna fotografija: Petra Ivšić, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović

Tagovi:

radnička prava    Preporučite članak: