Large 41066994800 e65da848b0 b

 

Novo izvješće Kampanje protiv trgovine oružjem (CAAT) otkriva nam da je Ujedinjeno Kraljevstvo nastavilo prodavati smrtonosno oružje i streljivo Izraelu prošle godine tijekom nasilnog suzbijanja palestinskih prosvjeda - Velikog marša za povratak - na granici između Gaze i Izraela.

CAAT je izjavio da je od 30. ožujka do kraja 2018. godine Ujedinjeno Kraljevstvo prodalo Izraelu oružja u vrijednosti preko 14 milijuna funti. Prodaja vojne opreme za obuku, vrijedne više od 125.000 USD, odobrena je 18. svibnja prošle godine, samo četiri dana nakon što su izraelske vojne snage u Gazi ubile 68 Palestinaca.

Ostale prodaje i licence za prodaju opreme, kao što su vojna radarska oprema, raketna tehnologija i oprema za noćno gledanje, također su odobrene tijekom tog vremenskog razdoblja. CAAT napominje kako te brojke ne uključuju prodaju koja je odobrena putem „otvorenih dozvola“, pri čemu se od britanskih tvrtki ne zahtijeva javno objavljivanje vrijednosti oružja ili prodanih količina. Korištenje otvorenih dozvola za prodaju oružja državama u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi poraslo je za 22 posto između 2013. i 2017. godine.

Glasnogovornik CAAT-a Andrew Smith rekao je da, iako još nije utvrđeno je li oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji korišteno u nasilju nad prosvjednicima, činjenica je ta da je Ujedinjeno Kraljevstvo nastavilo prodavati oružje Izraelu tijekom jednostranog, ekstremnog nasilja nad Palestincima u Gazi: "Ako pucanje na granici nije dovoljno da zaustavi prodaju oružja, ako bombardiranje 2014. i 2008. nije bilo dovoljno, što će još biti potrebno?"

Smith je dodao da odluka Velike Britanije o prodaji oružja Izraelu šalje poruku da će se, bez obzira na zločine koje ova druga zemlja počini, prodaja oružja nesmetano nastaviti.

Odgovarajući na izvješće, palestinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Husam Zomlot rekao je: “Vlada Velike Britanije može reći ako je provela vlastiti propisani postupak. No nismo upoznati da se provodi taj proces kojim bi se osiguralo da oružje ne šteti nedužnim Palestincima i ne pomaže Izraelu u provođenju nezakonite okupacije i kolonizacije zemlje i naroda Palestine“. Također je rekao da problem ne leži u jednom specifičnom incidentu, već je na stvari "cjelokupna makro slika ilegalne situacije u kojoj jedna država kontrolira drugu i svakodnevno krši osnove britanskog i međunarodnog prava“.

U vrijeme prodaje, britanska premijerka Theresa May nazvala je ubojstva Palestinaca od strane izraelske vojske "izrazito zabrinjavajućim". O tom se pitanju raspravljalo i u parlamentu gdje su neki zastupnici pozvali na potpunu zabranu prodaje oružja Izraelu.

Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, tijekom Velikog marša za povratak poginulo je 306 osoba, a 35.529 ih je ozlijeđeno. Prosvjedi su započeli u ožujku 2018. godine, a Palestinci su zahtijevali okončanje 11-godišnje blokade Gaze, kao i provedbu prava na povratak palestinskih izbjeglica. Prosvjedi su također bili usmjereni protiv prebacivanja veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem.


Izvor naslovne fotografije - na poveznici
S engleskog preveo:

Jakov Kolak


    Preporučite članak: