Large zam

 

U Engleskoj je početkom lipnja održan još jedan u nizu prosvjeda studentica sestrinstva i drugih zdravstvenih djelatnosti čije su se stipendije našle na popisu rezova. Postojeći sustav državnih stipendija omogućava studentima i studenticama direktno pokrivanje troškova školarina te životnih troškova, što mnogima omogućava da se posvete profesiji. Međutim, krajem 2015. godine britansko ministarstvo zdravlja najavilo je kako će se od 2017. godine, umjesto aktualnog sustava, primjenjivati novi u kojem će osobe koje se odluče za zanimanje medicinske sestre, primalje, radiologa ili fizioterapeuta troškove obrazovanja podmirivati direktno – što će za većinu značiti podizanje studentskih kredita.

Najavljena reforma izazvala je val negativnih reakcija unutar zdravstvenih struka, ali i među korisnicima zdravstvene zaštite. Britanska Komora medicinskih sestara (RCN – Royal College of Nursing) upozorila je da će ukidanje državne stipendije pogoršati kadrovsko stanje u zdravstvu, što je posebno zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je stopa nepopunjenih radnih mjesta za medicinske sestre u pojedinim londonskim bolnicama čak 30 posto. To znači da samo na području Londona postoji 10 tisuća slobodnih radnih mjesta za medicinske sestre i tehničare, a koja se neće popuniti ukoliko se studenti ne potaknu na odabir ove struke.

Osim što će provođenje najavljene reforme odvratiti mnoge od upisa studija sestrinstva ili primaljstva, ono će posebno pogoditi određene skupine studentica, napomenuli su iz RCN-a te sindikata UNISON. Naime, sestrinstvo je trenutno popularan odabir među osobama zrele životne dobi, koje zbog već postojećih dugova neće moći pristupiti obrazovanju ukoliko se ono bude financiralo kroz sustav kreditiranja. Isto tako, studentice i studenti iz siromašnih slojeva stanovništva neće imati skoro pa nikakvu šansu pristupiti sestrinskom obrazovanju – koje zbog kontinuirane prakse ne omogućava studiranje uz rad.

Na posljedice do kojih bi mogla dovesti ova reforma upozorila je i Skupština grada Londona, gdje su pojedini zastupnici naglasili kako će minimalne uštede koje se postignu ukidanjem stipendija na kraju morati biti iskorištene za unajmljivanje agencijskih radnica i radnika kako bi se javni sustav zdravstva održao na životu.


Vijest napisala:

Ana Vračar
    Preporučite članak: