Large 29873158 10210851750520784 1611011547453286971 o

U SAD-u je posljednjih mjeseci došlo do niza akcija prosvjetnih radnika, koji se u različitim saveznim državama pokušavaju izboriti za iste stvari: bolje uvjete rada, veća radnička prava te sustavno financiranje javnog sustava obrazovanja. O jednom od tih slučajeva, nedavno okončanom štrajku prosvjetara u Oklahomi, piše Tea Radović.

 

Devetodnevni štrajk prosvjetnih radnika američke savezne države Zapadna Virginia završio je 7. ožujka. Prosvjetari savezne države Oklahome proglasili su štrajk mjesec dana kasnije i izašli ispred sjedišta federalne vlasti. Masovno nezadovoljstvo prosvjetnih radnika ubrzano raste zbog neprestanog snižavanja plaća i otežanih uvjeta rada koji doprinose sve većem snižavanju kvalitete ionako lošeg javnog obrazovnog sustava. Štrajkačkom valu će se vjerojatno pridružiti i prosvjetari Kentuckyja i Arizone koji moguće daljnje korake u borbi za svoje dostojanstvo i prava najavljuju na prosvjedima ispred državnih senata.

Štrajk u Oklahomi, prvi nakon 1990. godine, započeo je kao odgovor na dugogodišnje snižavanje plaća u prosvjeti, uzrokovanoj niskim porezima i smanjenjem državnog proračuna. Kako bi potaknula razvoj tržišta, savezna država Oklahoma smanjila je porez 1992. godine i uvela propis da je za njegovo povećanje potrebno 75 posto glasova predstavnika Zastupničkog doma. Tržište ipak nije raslo predviđenim tempom, što je dovelo do drastičnog smanjenja državnog budžeta, a kompenziralo se i nama dobro znanom taktikom - rezanjem troškova javnog obrazovanja. Takva je fiskalna politika dovela Oklahomu do statusa jedne od saveznih država s najnižim učiteljskim i profesorskim plaćama. U posljednjih deset godina financiranje po učeniku smanjeno je za 28 posto, ukinuti su umjetnički predmeti, strani jezici i sportski programi u školama, a učitelji i profesori primorani su raditi dodatne poslove kako bi osigurali osnovna sredstva za život. Jedna je od posljedica dugogodišnje politike srozavanja statusa profesora i učitelja u Oklahomi i njihov masovni odlazak u druge savezne države, zbog čega se Oklahoma svake godine sve više suočava s problemom nedostatka radne snage. Sindikati su od državnih vlasti tražili godišnje povećanje plaća od 10.000 dolara, otvaranje novih radnih mjesta radi rasterećenja veličina razreda i ulaganje u opremanje škola. Guvernerka Mary Fallin odobrila je povećanje plaća od 6.000 dolara, što nije zadovoljilo sindikate*. Dodatnu odlučnost prosvjedima dale su izjave vladajućih republikanaca: izjava Fallin da su prosvjetari “kao tinejdžeri koji traže bolji auto”, senator Rob Standridge izjavio je da “nije problem u financiranju, nego stavu prosvjetnih radnika”, a senator Marty Quinn smatra kako bi “profesori trebali naći drugi posao ako nisu zadovoljni plaćom”.

Bez obzira na komentare republikanaca, potpora javnosti je velika, učenici podržavaju svoje profesore, čak su i školski odbori pružili potporu. Što je najbitnije, prosvjetari stoje jedni uz druge i umrežavaju se, a Zapadna Virginia, Oklahoma, Arizona i Kentucky ne djeluju kao četiri zasebna slučaja, nego kao jedan radnički pokret koji se bori za svoja prava i dignitet.

 

 

* Štrajk je unatoč tome okončan nakon devet dana, 13.4.2018, nakon što je sindikat zaključio da su za sada ispunjeni minimalni zahtjevi.Izvor naslovne fotografije: Facebook/ Tyler Keith Woodward
Tekst napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: