Large 76638544 2584548018298408 4102714883269722112 n

 

"Vi ste nas na ovo natjerali“, poručila je Vladi učiteljica Đurđica koja zajedno s desecima tisuća drugih zaposlenika u školama štrajka već peti tjedan. Jučer su se okupili na Markovom trgu kako bi poslali poruku Vladi da od svojih zahtjeva neće odustati, bez obzira na to što ih je Vlada prvih 18 dana štrajka ignorirala, a pokazuje to i odaziv na štrajk koji i dalje ostaje iznimno visok te nerijetko prelazi 90 posto.

Prosvjed su organizirali Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ), dan nakon sastanka sindikalnih predstavnika i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.

Okupljanje je započelo ispred zgrade zagrebačkog HNK-a, a u 11 sati prosvjedna se kolona, pod geslom 6.11. za 6,11%, uputila prema Markovom trgu, koji je bilo premalen za tisuće ljudi koje su se okupile.

Fotografija 1: preuzeto s SHU


Na Markovom trgu se štrajkašima i ostalim solidarnim građanima prvo obratio Branimir Mihalinec (NSZSŠ) koji je, uz pokoju poetičnu referencu, ponovio zahtjev za povećanjem koeficijenata od 6,11 posto. Naglasio je da će, s kojim god prijedlogom Vlada izađe pred sindikate, o prihvaćanju ili odbijanju prijedloga odlučivati sami radnici/ce na internom „referendumu“.

Podršku štrajku došao je pružiti i Branimir Štrukelj, predsjednik Konfederacije sindikata javnog sektora Slovenije te potpredsjednik ETUCE-a (European Trade Union Committee for Education) koji udružuje više od 11 milijuna učitelja i nastavnika iz pedesetak europskih zemalja. Usporedio je borbu radnika/ca u Hrvatskoj s onom koja se odvija u Sloveniji, ali i šire, te je okupljenima poručio da ustraju u borbi. Prilikom svog govora, jedini je adresirao činjenicu da su sektori u kojima prevladava ženski rad često slabije plaćeni: „Zašto je rad u obrazovanju manje vrijedan? Je li manje zahtjevan, manje vrijedan, manje stresan?... Ili je to možda zato jer njega većinski odrađuju žene?“ te poručio da “dok god se rad u kojem prevladavaju žene manje cijeni, ne možemo pričati o ravnopravnosti spolova“. Naglasio je i kako je u zemljama s uništenom proizvodnjom i industrijom, a koje nemaju rudna bogatstva i naftu, kvalitetno javno obrazovanje ključno za poboljšanje kvalitete života svih građana i preduvjet za razvoj gospodarstva i stvaranje boljih radnih mjesta.

Sljedeća je govorila Ana, učiteljica, koja je uz energično skandiranje istaknula je jednu od najvažnijih stvari koje ovaj štrajk donosi našem društvu, a to je da su radnici/ce štrajkom pokazali kako treba izgledati građanski odgoj i obrazovanje u praksi i pokazali djeci da se za bolje društvo i bolji život potrebno boriti, a ne saginjati glavu i šutjeti. Nakon nje na pozornicu se popela Đurđica, učiteljica koja se obračunala se s napisima u medijima koji borbu radnika/ca u školstvu nastoje diskreditirati tvrdeći da oni nisu realni sektor te stoga predstavljaju trošak ostatku društva. Poručila je kako su problemi i zahtjevi s kojima se zaposleni u školstvu suočavaju vrlo realni te da oni snose veliku odgovornost za budućnost zemlje, ali se njihov rad kao takav ne cijeni. U kontekstu u kojemu se s godinama sve više sustavno napada radnike u javnom sektoru nazivajući ih uhljebima te se dodatno potencira jaz između njih i radnika u privatnom sektoru kako bi se radnička borba razjedinila, njene riječi o vrijednosti javnog sektora u stvaranju boljeg društva vrlo su važne.

Fotografija 2: autorica Ivana Perić


Nastavno na problem neadekvatnog vrednovanja rada, profesor Igor Radeka (NSZVO) upozorio je kako su plaće u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina rasle mnogo sporije nego u ostalim usporedivim zemljama EU-a poput Bugarske i Slovačke. Ponovio je kako su učitelji i profesori najmanje plaćeni radnici javnog sektora s obzirom na razinu obrazovanja te upozorio kako su radna mjesta u školstvu postala toliko neatraktivna da se često na natječaj za posao ne javi - nitko. 

Posljednja za govornicom bila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, koja je vrlo oštro prozvala Vladu zbog njenog odnosa prema radnicima/cama u školstvu. Poručila je kako se neće zadovoljiti mrvicama koje im se nude. Zaključila je prosvjed obrativši se svim obrazovnim radnicima i radnicama pozivajući ih da ne odustaju u borbi za bolje sutra koja je postala nada i primjer svima u zemlji: “u jedinstvu je naša snaga…, idemo dalje”.

Idemo dalje?

Masovnost prosvjeda, zajedno s iznimno velikim odazivom na štrajk, pokazuju nam da su se radnici/ce u školstvu spremni boriti za svoja prava i protiv nepravdi koje im se sustavno nanose. No, osim borbene retorike s govornice, od čelnika nismo mogli čuti što konkretno stoji iza pokliča „idemo dalje“, odnosno koji su sljedeći koraci u najavljenoj borbi.

Budući da izgleda kako metoda cirkularnog štrajka nije urodila plodom jer Vlada ne djeluje ustrašeno te uspješno zavlači pregovore na koje su pozvali tek 18. dan štrajka, potrebno je razmišljati o  strategijama za podizanje borbe na novu razinu. U suprotnom, riskiramo to da će jedna od najznačajnijih mobilizacija radništva u Hrvatskoj posljednjih godina završiti porazom koji će biti poguban ne samo za radnike/ce u školstvu, već i za sve ostale, kako radnike/ce tako i đake.


Izvor naslovne fotografije: SHU
Autor vijesti:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: