Large 69850765 2459790140774197 8042684444852617216 n

 

Danas u podne na Markovom trgu u Zagrebu održan je prosvjed radnika i radnica iz sustava školstva. Pod vodstvom Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH), okupilo ih se oko 1500 - maksimalan broj koji je dopušten na Markovom trgu. Uz glasno zviždanje, skandiranje i transparente, radnici i radnice podržali su zahtjeve sindikata za povećanjem koeficijenta ali i druge zahtjeve koji su upućeni s govornice na trgu.

Sanja Šprem, predsjednica SHU, poručila je Vladi da joj taktika „zavadi pa vladaj“ neće uspjeti jer su sindikati ujedinjeni s ciljem povećanja plaća i poboljšanja položaja svih zaposlenih u školskom sustavu - učitelja, profesorica, tajnika, spremačica... U kontekstu provođenja reforme obrazovanja naglasila je kako nema reforme bez motiviranih učitelja s obzirom na to da će provedba i dodatni posao koji reforma sa sobom nosi spasti na njihova leđa. Naglasila je da prava reforma znači reformu odnosa prema nositeljima obrazovanja i prestanak degradacije njihovog materijalnog položaja i statusa.

Osvrnula se na činjenicu da su učitelji najpotplaćeniji visokoobrazovani javni službenici, da su koeficijenti računovođama danas manji nego 2011. godine te da 50 posto spremačica čisti površinu veću od propisane. Za kraj je uputila poruku Vladi RH: ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte pa ćete vidjeti koliko će nas koštati vaša glupost“.

Sljedeći se obratio predsjednik NSZSSH-a Branimir Mihalinec, koji je istaknuo da okupljeni na Markovom trgu predstavljaju sve radnike i radnice, a ne samo članove sindikata. Rekao je da je povećanje koeficijenata koje traže samo prvi korak i da će se nastaviti boriti da se isprave sve nepravde koje su proteklih godina nanesene zaposlenima u prosvjeti. Njegov govor prosvjednici su popratili skandiranjem: „Hoćemo štrajk“ i „Plaće za život“. Zatim se obrušio na premijera Andreja Plenkovića i pozvao Vladu da prestane trošiti novce, među ostalim, na povećanje beneficija privilegiranim skupinama i na kupovinu borbenih aviona.

Okupljenima se zatim obratio Danijel Pevec, mladi profesor iz Zaboka koji je podijelio svoje razočaranje s ponašanjem Vlade i poručio je da su zdravstvo i obrazovanje temelj svake države koja želi biti funkcionalna demokracija. Zaključio je kako se potrebno boriti za dostojanstvo i prava a ne samo šutke dozvoljavati svaljivanje dodatnog tereta na leđa radnika i radnica.

Posljednja govornica bila je Radmila Miletić kao predstavnica nenastavnog osoblja. Poručila je kako su sva radna mjesta unutar škole važna za funkcioniranje obrazovnog sustava, a povećanje opsega posla koje se događa, zajedno sa zabranom zapošljavanja koja je još uvijek na snazi, otežava kvalitetno obavljanje posla. U svom govoru iznijela je zabrinjavajuće podatke vezane uz plaće nenastavnog osoblja u školama naspram onim zaposlenima u drugim javnim i državnim institucijama - medicinska tehničarka u školi zarađuje u startu oko 500, kuharica oko 1.200, a zaštitarka čak 1.500 kuna manje.

Nakon sastanka s premijerom koji je održan tijekom prosvjeda, predstavnici sindikata poručili su kako će konačni stav Vlade biti donesen kroz desetak dana na novom sastanku te da u tom periodu neće prijetiti štrajkom budući da pregovori traju.


Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Sindikata hrvatskih učitelja
Autor vijesti:

Jakov Kolak
    Preporučite članak: