Large zam

Jučer, 24.5., belgijski sindikati su organizirali protest protiv mjera štednje i najavljenih zakonskih izmjena vlade premijera Charlesa Michela na kojem je prema procjeni belgijske policije sudjelovalo preko 60.000 ljudi. Tako je sindikalist i jedan od sudionika prosvjeda Michel Bais rekao: "Ovdje sam da bih izrazio svoje protivljenje svim mjerama ove desničarske vlade. Napadaju radnike, umirovljenike i nezaposlene." Belgijski sindikati naglašavaju kako je politika "stezanja remena" premijera Charlesa Michela u protekle dvije godine prosječnu obitelj u Belgiji koštala oko 1.200 eura godišnje i dodaju da se obećanja vlade o stvaranju novih radnih mjesta nisu ostvarila. Sindikati također smatraju da bi Michelova vlada probleme oko balansiranja belgijskog proračuna prvenstveno trebala rješavati mjerama protiv porezne evazije.

Prosvjed je bio ujedno usmjeren i protiv tzv. Peetersovog zakona, odnosno prijedloga zakonskih izmjena belgijskog ministra rada Krisa Peetersa. Peetersov prijedlog predviđa anualizaciju računanja radnih sati koja bi poslodavcima omogućila fleksibilniju raspodjelu satnice svojih radnika. Preciznije rečeno, osnovna ideja belgijskog ministarstva rada sastoji se u pokušaju povećanja osnovne tjedne satnice s 38 sati na mogućnost da pojedini tjedni imaju maksimalnih 45 sati, ali, kako tvrdi Peeters, samo ako ukupna godišnja satnica u tjednom prosjeku ne prelazi 38 sati. To znači da će belgijski poslodavci, u slučaju da najavljene promjene budu usvojene, moći inzistirati od svojih radnika radni tjedan u kojem bi radili 9 sati na dan, samo ako bi svojim radnicima ovo vrijeme kompenzirali u drugim tjednima s manjim radnim vremenom, kako smo pisali ranije. Sindikati ukazuju da će usvajanje ovakvog zakonskog prijedloga disproporcionalno osnažiti poziciju poslodavaca i otvoriti vrata za različite mogućnosti manipulacije pri kojima bi poslodavci od svojih zaposlenika mogli inzistirati više radnih sati a da ne budu dužni plaćati prekovremene sate.

Lode Vanoost, nekadašnji parlamentarni zastupnik AGALEV-a (danas nosi naziv Zelena stranka), komentirao je ovaj prijedlog zakona za RT: "Novi zakon kojeg je predložila vlada ukinut će 38-satni radni tjedan, što nije samo postignuće društvenih borbi u Belgiji nego i cijeloj Europi. Žele ga ukinuti i [poslodavcima] dati isključivo pravo da odlučuju koliko će sati pojedina osoba raditi svaki tjedan."

Nadalje, sindikati su jučerašnjim prosvjedom, pored politike "stezanja remena" i Peetersovog zakona, adresirali i kritizirali najavu belgijske vlade o postupnom povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina starosti.

Iako je prosvjed bio miran i miroljubiv, policija se pri kraju prosvjeda sukobila s otprilike stotinjak prosvjednika koji su, kako prenosi Deutsche Welle, policiju krenuli gađati raznim predmetima. Policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Među desecima povrijeđenih nalazi se i načelnik policije u Bruxellesu Pierre Vandersmissen. On je bez zaštitne opreme s kanisterom suzavca ganjao prosvjednike koji su se sukobljavali sa specijalnom policijom. U jednom ga je trenutku jedan od prosvjednika nokautirao, nakon čega je Vandersmissen pao na zemlju i odvezen u bolnicu. Prema navodima AP-a radi se o lakšim povredama.

Sindikati su osudili izgrede koji su se dogodili na samom kraju prosvjeda, a, kako naglašava AP, predsjednik federacije sindikata ABVV/FGTB (Algemeen Belgisch Vakverbond/Fédération Générale du Travail de Belgique) Rudy De Leeuw ujedno je posebno osudio i spomenuti napad na Vandersmissena.


zv


    Preporučite članak: