Large prosvjed protiv policijske brutalnosti nad romima 12.7. 2021. zagreb

"Policijska brutalnost... zasniva [se] na bezgraničnoj snazi policijskih službenika koji svakog Roma vide i tretiraju kao kriminalca" poručila je Marina Horvat, članica RomHR. Ta je organizacija u ponedjeljak organizirala prosvjed protiv policijskog nasilja nad Romima povodom brutalnog ubojstva češkog Roma Stanislava Tomáša. Na licu mjesta bila je naša Ivana Jandrić.


Pedesetak aktivistkinja i aktivista okupilo se u ponedjeljak 12.srpnja 2021. godine ispred Češke ambasade u Zagrebu kako bi prosvjedovalo protiv policijske brutalnosti nad romskim stanovništvom. Na prosvjedu, koji je organizirala Romska organizacija mladih Hrvatske, pružena je podrška obitelji Stanislava Tomáša, nedavno ubijenog Češkog Roma.. Policijsko nasilje nad Stanislavom zabilježeno je kamerom te je snimka pokrenula val prosvjeda diljem Europe, podsjećajući na to da je rasističko nasilje koje Romi u Europi trpe, normalizirano.

Kako je okupljenima poručila Marina Horvat, članica RomHR-a, „Policija bi trebala biti na usluzi građanima, trebala bi štititi zakon, a prije svega živote ljudi. Policijska brutalnost najvidljiviji je način funkcioniranja sistematskog nasilja u Europi. Ona se zasniva na bezgraničnoj snazi policijskih službenika koji svakog Roma vide i tretiraju kao kriminalca.” Napomenula je kako je posljednjih godina ovo nasilje postalo vidljivije, ukazujući na slučaj prebijanja Roma u Sjevernoj Makedoniji, na jugu Rumunjske i u Srbiji. Romske zagovaračke udruge redovito reagiraju u ovakvim situacijama, no potreban je kolektivni pritisak kako bi rasizam u našim društvima postao uistinu neprihvatljiv. Kako kaže Horvat: „Svaka država koja krši ljudska prava i njeguje diskriminaciju prema najvećoj nacionalnoj manjini u Europi treba biti prokazana.”

Njena kolegica, aktivistkinja Severina Lajtman, okupljenima je napomenula kako nije iznenađena agresijom koju Romi doživljavaju u sadašnjosti jer je nasilje nad ovom manjinom u Europi prisutno od davnina. Kako kaže: „Romska zajednica je kroz prošlost oduvijek bila tlačena. Romi su 500 godina bili robovi u Rumunjskoj, protjerani iz domova, mučeni i kažnjavani, bilo im je zabranjeno korištenje vlastitog jezika. Oduzimali su im djecu.” Također nas je podsjetila kako je Češka država od 1990-ih godina masovno sterilizirala Romkinje, ali i na represiju koju je romska populacija pretrpjela za vrijeme Drugog svjetskog rata, prilikom kojeg se procjenjuje da je 2 milijuna Roma izgubilo život. U to je vrijeme samo u Hrvatskoj ubijeno 95% romske populacije.

Foto: Kolektiv ISKRA


Romski aktivist, Ramiz Ajdin, predstavio je zahtjeve prema češkoj vladi i Europskoj Uniji kojima se Romkinje i Romi iz Hrvatske pridružuju svojim sunarodnjacima koji diljem Europe traže pravdu:
„1. Provođenje hitne i neovisne istrage o smrti Stanislava Tomaša,
2. Osnovati neovisno povjerenstvo za nadzor pravila i policijske prakse u romskim zajednicama.
3. Policijski službenici trebaju odgovarati za nezakonite radnje koje dovode do nesrazmjernih mjera protiv pripadnika manjinskih zajednica,
4. Proširiti broj Roma angažiranih u strukturama za provođenje zakona,
5. Jače provjere u procesu regrutiranja policije kako bi se osiguralo da nisu povezane s krajnje desničarskim, fašističkim i populističkim organizacijama,
6. Bavljenje kulturom rasizma koja postoji u policijskim institucijama i pružanje antirasističkog treninga policijskim službenicima za uklanjanje predrasuda,
7. Ukinuti rasno profiliranje bilo koje vrste i osigurati da svaki građanin ima pravo na jednako postupanje od strane predstavnika zakona,
8. Stvoriti i dati puni mandat neovisnim institucijama za istraživanje policijskih zločina u Europskim zemljama.”

Ajdin je također poručio kako se „Nitko [...] ne bi trebao osjećati nesigurno od zakona i ugroženo od policije, već je njen zadatak braniti slabe, potlačene, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest, boju kože i seksualnu orijentaciju... Zato tražimo suradnju i podršku većinskih, tj. europskih stanovništva s kojima dijelimo identična uvjerenja i stavove kako bismo se sinergijom izborili za stabilno, progresivno, demokratsko i uključivo društvo.”

Na tom je tragu zadnji govornik, Benjamin Ignac, poentirao kako „borba protiv policijskog rasizma koji je ubio Stanislava Tomáša zahtijeva više od hashtagova i [...] prosvjeda. Mnogo je priča o Romima koje je policija maltretirala, brutalno mučila i ubijala u Europi, ali sve te priče ne izlaze na svjetlo dana, ne samo zato što se Romi boje snimati i prijavljivati rasizam u policiji i drugim državnim tijelima, već i zato što mnogi europski mediji i institucije nekako samo stoje po strani i šuteći promatraju da se Romima događaju ove užasne stvari. To nije prihvatljivo. Tim institucijama bih poručio da su svojom šutnjom suučesnici nasilja. Sljedeći put kad budete svjedočili zlostavljanju romske osobe u javnosti, pokušajte pomoći. Kad vidite i čujete o slučajevima kada su Romi postali žrtve nasilja ili rasizma, bilo da se radi o restoranu, kafiću, hotelu, javnom bazenu, školi ili policiji, nazovite tu organizaciju, tvrtku ili instituciju i žalite im se. Podijelite objavu zajedno s kontakt podacima ustanove, šireći vijesti o tome što se dogodilo i potičući i druge da se obrate tim institucijama. Vrijeme je za radikalnu solidarnost jer smo zajedno jači!”


Izvor naslovne fotografije: Kolektiv ISKRA
Autorica teksta:

Ivana Jandrić

FOTO GALERIJA
    Preporučite članak: