Large naslovna

Europska konfederacija sindikata izražava svoju zabrinutost zbog nove uredbe Europske unije.

 

Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava da bi pravo na štrajk moglo biti ugroženo novim zakonodavnim aktom EU-a, Uredbom o instrumentima za hitne slučajeve na jedinstvenom tržištu (SMEI), čiji je cilj osigurati da jedinstveno tržište može izdržati krize poput pandemije Covida-19.

Prijedlog uredbe Europska će komisija objaviti danas, a njome bi se reguliralo uvođenje izvanrednih mjera kako bi se zajamčilo slobodno kretanje unutar jedinstvenog EU tržišta, kao i dostupnost osnovnih dobara i usluga tijekom svake buduće krize.

Ono što ETUC ističe kao problematično jest to što se istovremeno ukida Uredba o funkcioniranju jedinstvenog tržišta koja izričito štiti pravo na štrajk – te zaštite u novoj Uredbi nema.

Sindikati su zabrinuti da bi se štrajk mogao smatrati "krizom" pa bi se instrumenti uređeni uredbom primjenjivali i na njega. To bi onemogućavalo industrijske akcije, a to je, naglašava ETUC, kršenje međunarodnog prava kao što su Povelja EU-a o temeljnim pravima i Socijalna povelja.

Tajnica ETUC-a Isabelle Schömann izjavila je: „Pandemija Covida-19 i rat u Ukrajini pokazali su važnost kolektivnih ugovora koje pokreću sindikati kako bi se osiguralo otporno gospodarstvo koje vodi računa o potrebama radnika i građana tijekom takvih kriza. Pravo na štrajk neodvojivo je od prava radnika na kolektivno pregovaranje i kao takvo se ne može ograničiti izvanrednim mjerama. Pripremljenost i odgovor na krizu nikada se ne smiju koristiti kao sredstva za ugrožavanje temeljnih prava. Poštivanje radničkih prava temeljno je za socijalno tržišno gospodarstvo EU-a i nikada se ne može tretirati kao prepreka funkcioniranju jedinstvenog tržišta.“

ETUC je stoga pozvao Komisiju da ojača jamstva za socijalna, radnička i sindikalna prava u ovoj Uredbi.


Naslovna fotografija: Mellolof, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: