Large medium blue ribbon

Eurostat je objavio prve podatke o minimalnoj plaći i nezaposlenosti u 2022. godini.

 

Hrvatska je i dalje u grupi zemalja s najnižom minimalnom plaćom, usprkos njezinom povećanju u siječnju ove godine, pokazuju novi podaci Eurostata. Hrvatska bruto minimalna plaća od 624 eura peta je najniža u EU, ispred bugarske (332 eura), latvijske (500 eura), rumunjske (515 eura) i mađarske (542 eura) minimalne plaće.

Bugarska minimalna plaća, koja je najniža u EU, sedam je puta manja od luksemburške, koja je najviša u EU i iznosi 2.257 eura.

Izvor: Eurostat


No, valja uzeti u obzir i razlike u troškovima života u različitim zemljama EU-a. Kada se te razlike ubroje i minimalne se plaće iskažu u vrijednosti standarda kupovne moći (eng. purchasing power standard, PPS), razlika se između najniže i najviše europske minimalne plaće smanjuje na trostruku. To je i dalje značajna razlika, a ona, uz razlike u troškovima života, ukazuje na velike nejednakosti u životnom standardu građana Europske unije.

Hrvatska je, pogledamo li vrijednost PPS-a, i dalje u grupi zemalja s niskom minimalnom plaćom i nalazi se na osmom najgorem mjestu, s minimalnom razlikom u odnosu na Grčku sa sedmom najnižom minimalnom plaćom u PPS-u.

Valja istaknuti i kako šest članica Europske unije uopće nema zakonski određenu opću minimalnu plaću (Danska, Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska), već se minimalna plaća u tim zemljama ugovara kolektivnim ugovorima na razini djelatnosti.

Graf: Eurostat


Što se nezaposlenosti tiče, Eurostatovi podaci za prosinac 2021. pokazuju kako je u godinu dana na razini Europske unije nezaposlenost pala s 7,5 posto u prosincu 2020. na 6,4 posto u prosincu 2021. Hrvatska statistiku nezaposlenih objavljuje kvartalno te je u posljednjem kvartalu 2021. u Hrvatskoj bilo 1,8 posto manje nezaposlenih nego u posljednjem kvartalu 2020. godine.

Nezaposlenost mlađih od 25 i dalje je visoka, iako je i ona u padu. U Europskoj je uniji tako u prosincu 2021. nezaposleno bilo 14,9 posto mlađih od 25, što je 385.000 nezaposlenih mladih manje nego u prosincu 2020. U Hrvatskoj je ta razlika veća – 16,6 posto mlađih od 25 bilo je nezaposleno u zadnjem kvartalu 2021, no u 2020. taj je postotak bio 22,2 posto.


Izvor naslovne fotografije: Wikimedia
Tekst napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: