Large belarus

Sredinom travnja uhićen je veliki broj vođa sindikata i nezavisnih organizacija u Bjelorusiji. Brojne nevladine organizacije i sindikati zatražili su njihovo brzo puštanje na slobodu.

 

U Bjelorusiji jača represija pa je tako sredinom travnja uhićeno vodstvo Bjeloruskog kongresa sindikata (Belarusian Congress of Trade Unions, BKDP), uključujući predsjednika BKDP-a Aleksandra Jarošuka, dopredsjednika BKDP-a Sergeja Antuseviča, predsjednika Slobodnog sindikata metalaca (Free Trade Union of Metal Workers, SPM) Aleksandra Buhovostova, predsjednika Slobodnog sindikata Bjelorusije (Free Trade Union of Belarus, SPB) Nikolaja Šaraha. ETUC piše kako je uhićeno još ljudi iz sindikalnog pokreta, dok još uvijek nije poznato gdje se nekolicina sindikalista nalazi.

Unatoč snažnoj represiji u toj državi, sindikalni vođe oštro su osudili napad Rusije na Ukrajinu te su zahtijevali povlačenje ruskih snaga. Mnogi uhićenja povezuju upravo s tim događajem.

Iz ETUC-a su objavili da osuđuju uhićenja i zadržavanje minimalno 14 sindikalnih vođa i predstavnika nezavisnih bjeloruskih sindikata.

U prostorijama BKDP-a u Minsku obavljen je pretres, a kako saznaje ETUC, pretražene su također i prostorije Slobodnog sindikata Bjelorusije, Slobodnog sindikata metalaca i Sindikata radnika u radijsko-elektroničkoj industriji (REP) Sigurnosne su snage pretražile domove sindikalista i zaposlenika; pretraživali su osobne kompjutere i osobne dokumente, pasoše, bankovne kartice sindikalista, kao i članova njihovih obitelji te njihove SIM kartice.

Bjeloruski kongres demokratskih sindikata sindikalna je središnjica u koju je uključeno nekoliko sindikata - Slobodni bjeloruski sindikat (SPB), Slobodni sindikat metalaca, Sindikat radnika u radijsko-elektroničkoj industriji i Bjeloruski nezavisni sindikat (BNP).

Kako piše DW, ovo nije prvi pretres ureda i prostorija REP-a; 2021. prostorije tog sindikata pretražene su u okviru istrage o "kaznenom djelu financiranja masovnih prosvjeda" koji su nastupili nakon predsjedničkih izbora na kojima je ponovno pobjedio Aleksandar Lukašenko. Međutim, tada nitko nije bio uhićen.

Kako dalje piše DW, SPB formiran je 1991. godine za vrijeme štrajkačkog pokreta radnika. ETUC je u svojoj izjavi za medije zahtijevao da sindikalisti budu smjesta pušteni te je tražio od Međunarodne organizacije rada (ILO) da reagira na uhićenja.

Generalni tajnika ETUC-a Luca Visentini rekao je da "ETUC traži jamstvo da su svi sindikalisti u Bjelorusiji sigurni i pušteni iz pritvora. Najnovija uhićenja samo su dio niza u dugoj povijesti napada na sindikaliste u Bjelorusiji i čine se da su uhićenja stigla kao kazna za kritiziranje predsjednika Lukašenka te pomoći koju je pružio vojnom napadu na Ukrajinu".


Naslovna fotografija: BKDP
Vijest napisala:

Matea Grgurinović

Tagovi:

sindikati    Preporučite članak: