Large img 0622

U prostorijama Zelene Akcije 8. prosinca održane su konzultacije sa stručnjacima i aktivistima koji se bave radničkim pravima, radnim zakonodavstvom i organiziranjem.

 

Konzultacije su održane u sklopu projekta kojeg Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju provodi zajedno s Mrežom mladih Hrvatske. U prethodnim smo aktivnostima, kroz tri fokus skupine prikupljali iskustva mladih radnika i radnica u sektorima građevine, medija, turizma koji su ulazili na tržište rada posljednjih 10 godina, odnosno u turbulentnim vremenima ekonomske krize i radikalizacije neoliberalnih politika u smjeru mjera štednje i fleksibilizacije radnog zakonodavstva. Nastojali smo saznati na koji su način spomenute promjene, s naglaskom na radno zakonodavstvo, utjecale na uvjete rada kod mladih – plaće, tip ugovora, radno vrijeme, prava općenito – odnosno htjeli smo čuti kako je to izgledalo riječima samih radnika.

Cilj ovog događaja, službenog naziva Konzultacije s mladim stručnjacima, bio je da na temelju prezentiranja rezultata projektnog istraživanja dobijemo povratnu informaciju – komentare, smjernice, objašnjenja, zaključke od ljudi koji se s tim temama susreću u svom profesionalnom i/ili aktivističkom angažmanu. Te informacije bit će korištene kao pomoć u kreiranju konkretnih prijedloga vezanih uz izmjene radnog zakonodavstva i metoda borbe protiv prekarnosti, što je i jedan od temeljnih ishoda ovog istraživanja.

Konzultacije su također nastojale utjecati na jačanje unutarnjih kapaciteta organizacija koje su sudjelovale putem strukturirane rasprave u kojoj su svi sudionici dijelili svoja iskustva i znanja o navedenim temama. Kroz raspravu smo se upoznali s uspješnim primjerima radničkog organiziranja i pozitivnim zakonodavnim praksama iz drugih zemalja, a kako bi sudionici povećali svoje razumijevanje prekarnosti u Hrvatskoj, uz predstavljanje rezultata, održana su i dva kraća predavanja. Danica Lisičar pričala je o dosadašnjim izmjenama Zakona o radu u Hrvatskoj s naglaskom na odredbe koje su povećale nesigurnost, dok je Teo Matković pričao o manifestacijama nesigurnosti u radnim životima u suvremenom hrvatskom društvu, koliko se one preklapaju s ili proizlaze iz atipičnih oblika zaposlenosti.

Na kraju programa održana je završna rasprava u kojoj smo nastojali napraviti plan zajedničkog djelovanja i definirati zajedničku poziciju spram očekivanih zakonskih promjena.


Izvor naslovne fotografije: BRID
Autor teksta:

Jakov Kolak


    Preporučite članak: