Large large naslovna

Devet mjeseci nakon velikog liječničkog prosvjeda u Zagrebu, radničke i strukovne organizacije najavile su novi val akcija ako Ministarstvo zdravstva hitno ne odgovori na njihove zahtjeve.

 

Ako Vlada do kraja ovog mjeseca ne pokrene konkretne korake za poboljšanje radnih uvjeta liječnika, radnici su spremni započeti novi val akcija. Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske upozorili su da nadležno ministarstvo već mjesecima odugovlači s pregovorima o točkama dogovorenim nakon prosvjeda održanog u ožujku prošle godine.

Pogledaj video: "Zdravstvo je tema" – prosvjed liječnika u Zagrebu

Kap koja je još jednom prelila čašu bio je "uvredljivi prijedlog novih koeficijenata za liječnike u Uredbi o plaćama u javnim službama". Uz trenutnu stopu inflacije, vladin prijedlog bi u praksi doveo do pada plaća ove skupine zdravstvenih radnika, poručile su organizacije. "Ovo ponuđeno pokazuje da je politiku, u trenucima kada stotine mladih hrvatskih liječnika napuštaju Hrvatsku, a srednje i starije generacije hrvatskih liječnika bježe u privatne poliklinike, kada radimo milijune prekovremenih sati – baš briga za hrvatske liječnike."

Poučeni iskustvom pregovora s Ministarstvom zdravstva, tijekom kojih im se reda radi plasiralo neprihvatljive prijedloge, liječnici su ministru Berošu i premijeru Plenkoviću dali stroge rokove unutar kojih očekuju reakciju. Kako bi smanjila mogućnost industrijskih akcija, Vlada do kraja idućeg tjedna treba dostaviti novi prijedlog koeficijenata i uputiti na savjetovanje prijedlog reforme radnih odnosa specijalizanata, odnosno robovlasničkih ugovora, kako se na njih referira unutar struke.

Pročitaj više: Zdravstveni sustav zapostavlja specijalizante od kojih se očekuje da "krpaju" njegove rupe 

Udruge od Vlade očekuju i da do kraja siječnja započne pregovore za granski kolektivni ugovor i savjetovanje o Zakonu o radnopravnom statusu liječnika. Izostane li reakcija u tom roku, liječnici će krenuti sa sindikalnim akcijama, uključujući i štrajk.

Provedu li najavu u djelo, liječnici u Hrvatskoj će se pridružiti valu štrajkova i prosvjeda koji je proteklih godinu dana zahvatio zdravstvene sustave diljem Europe. Dio liječnika u Velikoj Britaniji među posljednjima je održao štrajk – najduži u povijesti tamošnjeg javnog zdravstvenog sustava – od 3. do 9. siječnja.

Prema izračunima sindikata, mlađe generacije liječnika u Velikoj Britaniji su se suočile s padom plaće od čak 26 % kada se uzmu u obzir inflacija i rast troškova života u razdoblju između 2008. i 2022. godine. Zbog toga su sindikati prestali govoriti o povišici i počeli zahtijevati reparaciju plaće.

Nekoliko ministara zdravstva izmijenilo se dok su trajali pregovori s liječničkim sindikatima u Engleskoj, ali su svi tvrdili da su radnički zahtjevi nepriuštivi i neozbiljni. Pritom su predstavnici vlade u više navrata sabotirali i odugovlačili s razgovorima, ali nisu uspjeli pokolebati sindikate koji su tako, kada se zbroje svi dani industrijske akcije u 2023. godini, proveli skoro puni mjesec u štrajku.


Naslovna fotografija: Lucija Makovica/Radnička prava
Tekst napisala:

Ana Vračar
    Preporučite članak: