Large large endre mesaros svas fb

Početkom mjeseca pisali smo o slučaju slovenskog sindikalista Endre Mesaroša kojem je njegovo matično poduzeće Arriva prijetilo otkazom zbog sindikalnog rada. Prijetnje su ostvarili u nedjelju 13. kolovoza kada je odvjetnica poduzeća došla Mesarošu uručiti odluku o otkazu dok je vozio autobus na svojoj redovnoj liniji između Kopra i Pirana. U Arrivi se nisu obazirali na činjenicu da Mesaroš kao sindikalni povjerenik prema slovenskom zakonu i konvencijama Međunarodne organizacije rada ima zaštitu od otkaza.

Mesarošev Sindikat vozača autobusa Slovenije odgovorio je najavom štrajka za 4. rujna, tj. na prvi dan škole. Među zahtjevima su naveli, uz ukidanje svih sankcija izrečenih zbog sindikalnog rada, podizanje cijene sata za vozače na 7 eura, poštivanje odredbi zakona o plaćenim odmorima i vremenu raspoloživosti i za vozače na lokalnim linijama, plaćanje obaveznog dodatnog mirovinskog osiguranja za sve vozače koji ispunjavaju uvjete, poštivanje pravilnika o opremljenosti autobusnih stanica i načinu obavljanja usluga te sklapanje novog kolektivnog ugovora kojim bi se uredilo napredovanje i nagrađivanje vozača autobusa.

Štrajkački odbor na čelu s Mesarošem najavio je da će u vrijeme štrajka autobusi normalno voziti samo u vrijeme jutarnje i popodnevne špice – između 6 i 9 te 13 i 16 sati – te na linijama koje voze do zdravstvenih ustanova.

Arriva je na hrvatskom tržištu prisutna od 2013. kao vlasnica osječkog Panturista, a od 21. kolovoza nakon preuzimanja riječke Autrotrans grupe – s udjelom od oko 25% na tržištu domaćeg autobusnog prijevoza – postala je vodeći autobusni prijevoznik u Hrvatskoj. Što će navedeno preuzimanje značiti za preko 1000 radnika Autotransa ostaje za vidjeti. Više o uvjetima preuzimanja i profilu Autrotrans grupe ovdje.

 

jl

 

Izvor naslovne fotografije: SVAS/Facebook


    Preporučite članak: