Large %c4%91%c4%91

Sindikat metalaca Hrvatske i uprava Đuro Đaković TEP-a od Vlade RH traže izuzimanje ove tvrtke vitalne za gospodarstvo Brodsko-posavske županije iz blokade imovine ruskih kapitalista u Hrvatskoj kako bi se zaštitili brojni radnici i kooperanti.

 

„Cilj i svrha sankcija je da se sankcionira rusko gospodarstvo, a ne hrvatsko“, istaknuo je direktor Đuro Đaković TEP-a Ivica Marić na današnjoj medijskoj konferenciji koju je organizirao Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS). Naime, računi tvrtke blokirani su nakon što je zamrznuta imovina ruskih oligarha u Hrvatskoj jer je ona u vlasništvu Alekseja Mordašova, jednog od najbogatijih Rusa koji se nalazi na listi „Putinovih oligarha“.

Đuro Đaković TEP osim vlasnika nema nikakve veze s ruskim gospodarstvom, istaknuto je na današnjoj medijskoj konferenciji. Firma je smještena u Hrvatskoj, zapošljava građane Hrvatske, uprava je hrvatska, a svoje proizvode Đuro Đaković TEP plasira na EU tržište i nema nikakvih poslovnih i transakcijskih odnosa s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom.

Blokada računa znači da firma ne može plaćati dobavljače koji su uznemireni i već prijete otkazivanjima ugovora i prekidom isporuke. Upitni su postali i novi projekti za koje je firma do uvođenja blokade pregovarala – ako se novi višegodišnji projekti ne ugovore, poslovanje cjelokupne firme dolazi u pitanje.

Propast druge najveće firme po broju radnika u Brodsko-posavskoj županiji bila bi, blago rečeno, katastrofa za taj kraj, ali i cijelu Hrvatsku. Firma zapošljava 872 radnika, a za sobom veže i 200-ak radnika kooperanata, istaknuo je Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS-a. „Ovo je prva konferencija za medije na kojoj od Vlade ne tražimo novac, nego da se tvrtkama omogući rad. Tvrtka posluje pozitivno, radnici imaju radna mjesta, relativno dobro plaćene poslove, a moglo bi se dogoditi da završe na burzi“, rekao je Kosić.

Sindikati i uprava traže od Vlade RH da se računi odblokiraju, s firme skine embargo i da se blokada usmjeri na vlasnika tako da mu se onemogući pristup dividendama. Drugim riječima, potrebno je odvojiti poslovanje firme od vlasništva, ističe Marić.

Nikolina Perković, glavna sindikalna povjerenica u Đuro Đaković TEP-u, rekla je kako se među radnike unio nemir te ih sve više razmišlja o odlasku. Ako dođe do otkaza, mogli bi svjedočiti valu emigracije iz Slavonskog Broda, istaknuo je Antun Štivić, dopredsjednik SMH-IS-a.

Ministarstvo financija upoznato je sa situacijom u Đuri Đakoviću te radi na rješavanju ovog problema, kazao je Marić te dodao da se nada da će do kraja dana u firmu stići dokument koji regulira izuzimanje poslovanja Đuro Đaković TEP-a iz sankcija i koji bi firmi poslužio kao garancija u pregovorima s partnerima i kupcima.

Također, na konferenciji je istaknuto kako je paralelno uz proces rješavanja problema blokade započeta i prodaja Đuro Đaković TEP-a. Svi su se sudionici konferencije za medije – članovi uprave i sindikati – složili oko toga kako se nadaju da ova situacija neće biti iskorištena da se ĐĐ TEP proda ispod cijene nekome tko firmom ne bi znao upravljati i tko bi ju uništio. Scenarij je to koji smo u Hrvatskoj već vidjeli već više od previše puta.


Naslovna fotografija: snimka zaslona SSSH, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: