Large naslovna

Većina nesreća događa se prilikom izvođenja građevinskih radova.

 

Još dva smrtna slučaja radnika (od kojih je jedan opet na građevini) i ovaj mjesec ukazuju na to da bi se odredbe zaštite na radu trebale ozbiljnije shvatiti. Kao što smo već pisali, kontrola izvođenja građevinskih radova, u kojoj je opet najviše zabilježenih ozljeda, i poštivanja propisa zaštite na radu generalno manjkava je, što je jedan od razloga zašto svaki mjesec izvještavamo o slučajevima ozljeda na radu – to, naravno, nisu svi slučajevi, već samo oni o kojima policijske uprave izvijeste javnost.

Dva mlada radnika (22 i 23 godine) otrovali su se parama boje u Alilovcima, a i ovaj mjesec bilježimo padove radnika s visine – 63-godišnjaka u skladištu trgovačkog društva u Susedgradu, 53-godišnjaka koji je radio na izgradnji zgrade u zagrebačkom prolazu Gjure Deželića te 44-godišnjaka koji je pao prilikom skidanja ploča s krova hale u Rakitju.

Ovaj su se mjesec radnici ozlijedili i prilikom korištenja strojeva – 56-godišnjak teško je ozlijedio ruku dok je u Gornjem Stupniku rezao dasku, a 49-godišnji radnik teško se ozlijedio u Susedgradu dok je rukovao stupnom bušilicom.

Faktori koji mogu utjecati na smanjenje zaštite radnika mnogobrojni su i sve ih treba razmotriti i otkloniti ili smanjiti. Dokazuju to i slučaj 33-godišnjaka kojeg je u Novom Zagrebu udarila i ozlijedila metalna šipka iz stroja za reciklažu, kao i slučaj 26-godišnjeg radnika iz BiH na kojeg je na Medveščaku prilikom obavljanja građevinskih radnika pala staklena stijena zbog naleta vjetra i teško ga ozlijedila.

Slučaj trojice građevinskih radnika iz BiH koji su se teško ozlijedili prilikom radova na vijaduktu Brijesta završio je nažalost tragično jer je jedan od njih (45-godišnjak) podlegao ozljedama. Policija je o tome pokrenula kriminalističko istraživanje, a detalji nesreće za sad nisu poznati.

Na poslu je poginuo i 55-godišnjak u Borovcu na kojeg je naletio vlak dok je obilazio prugu.


Naslovna fotografija: Petra Ivšić, Radnička prava
Vijest napisala: 

Tea Radović
    Preporučite članak: