Large naslovna

„Nesretan slučaj“ novi je naziv pod kojim neke policijske uprave izvještavaju o nesrećama na radu. Nesretno je samo to što se zaštita na radu ne shvaća dovoljno ozbiljno.

 

Još uvijek nestrpljivo iščekujemo službene podatke o broju ozljeda na radu u 2021. Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojih, iako je već lipanj, još uvijek nema te i dalje mjesečnu statistiku temeljimo na obavijestima policijskih uprava koje su nepotpune.

Tako smo iz medija doznali o stradanju 30-godišnjeg građevinskog radnika na Hvaru 17. svibnja. Kako doznaje Podravski.hr, na radnika je pao dimnjak dok je obavljao građevinske radove na krovu te ga povukao na tlo.

Na gradilištu u mjestu Orašac 31. svibnja poginuo je i 48-godišnji radnik iz BiH, a zanimljivo je da je taj slučaj u policijskoj obavijesti naslovljen kao „nesretan slučaj“. On je također pao s visine. Podsjećamo da smo o ovom problemu već pisali.

Ostali „nesretni slučajevi“ prošli mjesec također su se u većoj mjeri događali na gradilištima. Vjerujemo da je obavljanje teškog fizičkog posla po velikoj vrućini (u 12:45) kumovala tome da je 42-godišnji radnik u Novom Zagrebu 11. svibnja izgubio svijest, pao i teško se ozlijedio. Slična stvar dogodila se i dva dana ranije kad je 45-godišnji radnik na gradilištu u Dubravi pao na betonsku podlogu nakon što je izgubio svijest.

Sa sedam metara visine pao je radnik 9. svibnja u Velikoj Gorici, a u Sesvetama je 5. svibnja jedan radnik radnim strojem ozlijedio drugog. U Sesvetama je isti dan radnik pao u proizvodnoj hali te se teško ozlijedio udarivši glavom o pod.

Uz građevinu, šumarstvo je sektor u kojem su ozljede na radu česte, pa je tako 27. svibnja u šumi pored Marčana odlomljena grana pala na radnika Hrvatskih šuma koji je zadobio tjelesne ozljede opasne po život.

Mediji su puno pisali o nesreći koja se dogodila u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici 31. svibnja kada je radnik prilikom sanacije puknuća vodovodne cijevi bagerom zakačio plinovod, plin je počeo curiti te se zapalio. U eksploziji i požaru ozlijeđena su četiri radnika, dva lakše i dva teže. No, slična se situacija dogodila i u mjestu Mrzović 10. svibnja – prilikom iskopavanja rupe za postavljanje kanalizacijskih cijevi radnik je radnim strojem probušio plinovod te se radni stroj zapalio. Radnik je zadobio teške tjelesne ozljede, a vatra se proširila i na susjednu kuću. Srećom, požar je brzo ugašen.

Pred nama je dio godine s najgorim vremenskim uvjetima za radnike koji obavljaju teške fizičke poslove. Podsjećamo još jednom – omogućavanje sigurnih radnih uvjeta i zaštita zdravlja radnika obaveza je poslodavaca!


Naslovna fotografija: Pikist, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: