Large naslovna

 

Milijuni su izašli na ulice Indije kako bi se suprotstavili neoliberalnim politikama i represiji ekstremno desne Vlade Narendra Modija. Pozivu desetak nacionalnih sindikalnih središnjica i drugih manjih sindikata odazvalo se oko 250 milijuna radnika i radnica te je tako 8. 1. započeo najveći generalni štrajk u povijesti Indije.

Slika 1 -
Radnici na ulicama usprkos snijegu u Himachal Pradesu
Radnici na ulicama usprkos snijegu u Himachal Prades

Štrajku su prethodili mjeseci mobilizacija i prosvjeda protiv Vlade i njezine politike ekstremnog nacionalizma koja, između ostalog, služi kao paravan za neoliberalnu transformaciju zemlje. Uz pokušaj uvođenja novog diskriminatornog zakona o državljanstvu kojim se potpiruju tenzije i potiče polarizacija, Vlada paralelno rasprodaje javnu imovinu, uvodi mjere štednje, daje ogromne količine koncesija privatnicima i smanjuje poreze na kapital. U pet i pol godina koliko je Modi na vlasti Vlada je korporacijama "poklonila" 80 milijardi dolara.

Slika 2 - Blokada željezničkih pruga u Zapadnom Bengalu


Također, ciljanim raspirivanjem nacionalističkih tenzija uz pomoć paravojnih formacija na terenu skreće se pozornost s činjenice da ekonomija usporava, nezaposlenost i troškovi života drastično rastu, a Vlada ne čini ništa da bi pomogla pogođenom stanovništvu. Upravo suprotno, ona militarizira zemlju te pogoduje privatnom kapitalu i investitorima, a paralelno smanjivanjem radničkih prava i pojačanom represijom nastoji uspostaviti veću kontrolu nad radništvom i svima koji joj se suprotstavljaju.

Slika 3 - Studenti su masovno sudjelovali u podršci štrajku, a organizirali su i proteste i skupove u kampusima


Ovim štrajkom takvim se politikama nastoji stati na kraj te on predstavlja kulminaciju višemjesečnog organiziranja. Uz povezivanje radničkih organizacija na nacionalnoj razini, štrajku se priključilo više od 200 udruga civilnog društva, seljački pokreti i studentske organizacije. Tako je stvorena koalicija radnika-seljaka i mladih ljudi koja predstavlja glavnu silu otpora Vladi i s njom povezanim fašističkim grupama.

Slika 4 - Radnice u Kerali


Vladini pokušaji da progura spomenuti diskriminirajući zakon o državljanstvu, represija nad studentima i građanima i napadi fašističkih grupa dodatno su mobilizirali ljude. Bijes stanovništva doveo je do sad neviđene podrške štrajku, a snažan otpor organiziranog radništva ima potencijal slomiti nacionalističku strategiju podjela i pljačkanje stanovništva od strane bogatih.  


Izvori:
- https://peoplesdispatch.org/2020/01/07/why-are-250-million-indian-workers-going-on-strike
- https://peoplesdispatch.org/2020/01/08/indian-workers-fight-back-250-million-people-go-on-strike
- https://www.commondreams.org/news/2020/01/08/millions-flood-streets-across-india-general-strike-takes-aim-modi-government


Izvor naslovne fotografije: Peoples dispatch
Vijest sažeo i preveo: 

Jakov Kolak
    Preporučite članak: