Large 249346492 246538784183867 2814217666969195380 n

„Ono što radnicima treba nisu kozmetičke promjene zakona – radnicima je potrebna odlučna Vlada koja će jasno definirati zakone i da ti zakoni onemogućavaju raznorazne trikove i manipulacije plaćama, koje često idu na štetu radnika”, upozorila je Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske na konferenciji za medije uoči glasovanja o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, na kojoj je bila i naša Ivana Jandrić.


U utorak u 11 sati u Zagrebu ispred zgrade Sabora održana je press konferencija o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, koji će u saborsku proceduru u drugom čitanju doći danas, a u petak 29. listopada će se o njemu najvjerojatnije i glasovati. Na konferenciji su govorili Mario Iveković iz Novog sindikata (NS), Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) te Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte (RF).

Mario Iveković kratko se osvrnuo na prijedlog izmjena i dopuna Zakona - rekao je kako se ovim prijedlogom suštinski ništa neće promijeniti jer ne odgovara na zahtjeve sindikata koji žele da se u skladu s Ustavom RH u Zakon uvede kategorija dostojanstvene plaće. Sindikati smatraju da ljudi koji trenutno primaju minimalnu plaću žive na pragu siromaštva pa traže da se minimalna plaća dugoročno veže uz kategoriju dostojanstvene plaće – plaće s kojom bi radnici sebi i svojim obiteljima mogli osigurati dostojanstveni život, a koja bi trebala iznositi 10 400 kn.

Iako su sindikati i Radnička fronta zajedno uputili svoje primjedbe saborskom Odboru za rad, vladajući su se na njih oglušili, te Marina Palčić smatra kako je postupak rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći u javnosti prošao nezapaženo. Napominje da je to poražavajuće jer vlasti ovim prijedlogom ne samo da i dalje omogućavaju da se minimalna plaća ugovara u iznosu manjem od minimalne bruto plaće, već se te mogućnosti još više liberaliziraju. Također, novim prijedlogom neće se spriječiti poslodavce da u taj iznos uračunaju dodatke na rad vikendom i prekovremeni rad, što zapravo dovodi do toga da mnogi radnici dobivaju minimalnu plaću bez obzira na to koliko iznad ugovorenog radili.

Palčić je pritom napomenula da ovakve prakse zakidanja radnika nisu omogućene samo poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće, već se odražavaju na prakse isplaćivanja plaća velikom broju radnika u Hrvatskoj. Za kraj je poručila: „Ono što radnicima treba nisu kozmetičke promjene zakona - radnicima je potrebna odlučna Vlada koja će jasno definirati zakone i da ti zakoni onemogućavaju raznorazne trikove i manipulacije plaćama, koje često idu na štetu radnika.”

Na kraju konferencije Katarina Peović (RF) ukazala je na licemjernost već postojećih zakonskih odredbi prema kojima se u slučaju kolektivnog pregovaranja iznos minimalne plaće može ugovoriti na 95% propisanog iznosa te upozorila na to da se sada otvara i mogućnost da se minimalna plaća u određenim okolnostima isplaćuje u još nižem iznosu. Naglasila je kako vladajući istovremeno očito zaboravljaju europsku direktivu prema kojoj bi premreženost kolektivnim ugovorima trebala biti 70%, a ona u Hrvatskoj obuhvaća tek oko 45% zaposlenih. Poručila je kako se Radnička fronta još od 2020. zalaže da se minimalna plaća momentalno povisi na 5 000 kn. Također, RF će danas uložiti amandmane na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, kojima će predložiti poništavanje mogućnosti isplate minimalne plaće u manjem iznosu od propisanog.

U isto su se vrijeme održale press konferencije i u Rijeci i Puli, na kojima su se predstavnicima Radničke fronte pridružili Denis Geto iz sindikata Tehnos i Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Snimku zagrebačke press konferencije možete pogledati ovdje.

Koalicija za dostojanstvenu plaću, koje je i nakladnik portala “Radnička prava” dio reagirala je na izmjene Zakona o minimalnoj plaći - reakciju možete pročitati na poveznici.


Izvor naslovne fotografije: screenshot
Tekst napisala: 

Ivana Jandrić
    Preporučite članak: