Large naslovna

Inicijativa za radnički Zakon o radu najavila je prosvjed na Markovom trgu.

 

„Zakon o radu treba štititi radnike, a ovaj Zakon o radu je proturadnički“, rekao je danas na konferenciji za medije Denis Geto, čelnik sindikata TEHNOS, najavljujući prosvjed idući petak u 17 sati na Markovom trgu protiv prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) koji je pušten u saborsku proceduru usprkos brojnim kritikama sindikata i javnosti.

Naime, nakon što je prijedlog ZOR-a sastavljen u tajnosti, u javnu je raspravu pušten ovoga ljeta. Iako je javna rasprava (prema tvrdnjama sindikata namjerno) trajala za vrijeme godišnjih odmora, na prijedlog zakona pristiglo je gotovo 800 primjedbi, ali Vlada od toga nije usvojila gotovo pa ništa, ističe Geto.

Mario Iveković iz Novog sindikata objašnjava kako Vlada požuruje donošenje novog ZOR-a pod izlikom obveze usklađivanja radnog zakonodavstva s europskim direktivama, iako se svrha tih direktiva ovim prijedlogom ZOR-a u njega ne implementira. Europske su direktive tako odredile nužnost reguliranja rada platformskih radnika, a u novom ZOR-u „Vlada samo ozakonjuje dosadašnju praksu gdje ništa nije uređeno za radnike“, napominje Iveković.

Kao veće probleme u tekstu novog ZOR-a iz Inicijative ističu i izostanak dodatne regulacije zaštite sindikalnih povjerenika koji su često meta raznih pritisaka poslodavaca pa čak i otkazivanja ugovora o radu; bolju zakonsku regulaciju koja bi išla u smjeru ograničavanja prekarnih oblika rada; bolju regulaciju rada od kuće i nužnost da se zakonom odredi visina plaće kao obavezna stavka ugovora o radu.

Kao posebno zabrinjavajuću promjenu u ZOR-u podcrtavaju odredbu prema kojoj reprezentativni sindikati dobivaju mogućnost ugovaranja dodatnih prava samo za svoje članove: „Uvodi se diskriminacija među sindikatima. Imat ćemo neke sindikate koji zbog lošeg Zakona o reprezentativnosti imaju pravo na kolektivno pregovaranje. Svi drugi nemaju pravo uopće – iako je to ustavno i međunarodno pravo – ostalim smo sindikatima (a to je jako puno sindikata) to pravo oduzeli. Sada se ide i u tu krajnost da se tima koji su dobili to ekskluzivno pravo da sklapaju kolektivne ugovore daje da još sklope dodatna prava samo za svoje članove.“

Iveković u tome vidi prostor da se „korupcija iz državnog sustava i iz biznisa na velika vrata unosi na sindikalnu scenu“ jer će s jedne strane veći sindikati manjima preuzimati članove, a s druge će ih strane poslodavci držati u šaci – prava koja sindikat dogovori izvan kolektivnog ugovora poslodavac može lako ukinuti. „Radnici ne trebaju i ne smiju, kao ni mi koji ih predstavljamo, biti zadovoljni time da se njihovim pravima trguje“, rekla je Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

„Opravdano nezadovoljstvo radnika i građana u Hrvatskoj definitivno raste i mi smatramo da ga treba početi komunicirati s hrvatskom vladom“, kazao je Iveković, a Palčić je pozvala radnike „da podrže ovaj prosvjed, da se pridruže i da se time izborimo za bolja prava i bolji zakon“.


Naslovna fotografija: Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: