Large zam

„Prošli mjesec sam otputovala u Meksiko kako bi posvjedočila učincima represivnih mjera nad migrantima, koje se progoni u dosad neviđenom opsegu i koje se šalje natrag njihovim državama u kojima bande i krijumčari droge kontroliraju čitave dijelove državnog teritorija. Prije gotovo jednog desetljeća proputovala sam zajedno s djecom migrantima na sedam teretnih vlakova čitavi teritorij Meksika kako bih zabilježila njihova paklena iskustva s bandama, razbojnicima i korumpiranim policajcima koji su vrebali ovu mladež na njihovom putu prema sjeveru. U usporedbi s ovim što se događa danas, to je putovanje bila dječja igra.“

Dobitnica Pulitzerove nagrade Sonia Nazario objavila je u New York Timesu članak pod naslovom „The Refugees at Our Door“ („Izbjeglice pred našim vratima“) u kojem skreće pozornost javnosti na izbjegličku krizu koja se trenutačno odvija na tlu Centralne i Sjeverne Amerike. Nazario u tekstu posebno naglašava ulogu vlade Sjedinjenih Američkih Država koja je u posljednjih 15 mjeseci isplatila desetke milijuna američkih dolara Meksiku kako bi ova država spriječila dolazak centralnoameričkih izbjeglica, koji zadovoljavaju uvjete dobivanja azila, na tlo SAD-a. Nazario zaključuje kako se strategija vlade SAD-a sastoji u autsorsanju izbjegličkog problema Meksiku. Kako Meksiko ima nevjerojatno rigorozne uvjete za dobivanje azila i ne posjeduje infrastrukturu za prihvaćanje broja izbjeglica u omjeru o kojem se trenutačno radi u Centralnoj Americi, aktivist za ljudska prava Cristopher Galeano rekao je kako SAD u suštini sponzorira meksičke vlasti da obavljaju prljavi posao SAD-a, odnosno vlada Sjedinjenih Američkih Država iz političkih razloga svjesno financira meksički represivni aparat u nemilosrdnom potiskivanja izbjeglica natrag u krizna žarišta centralnoameričkih država odakle pokušavaju pobjeći.  

O istraživanju Sonie Nazario i stanju izbjegličke krize u Centralnoj Americi detaljnije se možete upoznati u intervjuu autorice s Amy Goodman.

 

zv


    Preporučite članak: