Large royal mail

Sindikat komunikacijskih radnika (CWU) zahtijeva je od Kraljevske pošte da poveća plaće radnicima kako bi im pomogli da se nose s aktualnom krizom i povećanjem troškova života.

 

Poštanski radnici u Kraljevskoj pošti u Ujedinjenom Kraljevstvu intenzivirat će svoju borbu za povećanje plaća s kojima bi se mogli nositi s aktualnom krizom i povećanjem troškova života. Prije dva tjedna vodstvo Sindikata komunikacijskih radnika (CWU) u Kraljevskoj pošti (Royal Mail Group) najavilo je štrajkove – 26. kolovoza, 31. kolovoza, 8. rujna i 9. rujna – u znak prosvjeda protiv skromnog povećanja od 2 posto koje je uprava ponudila za borbu protiv inflacije. U nadolazećim štrajkovima vjerojatno će sudjelovati oko 115.000 poštanskih radnika. Nakon tri mjeseca neuspješnih pregovora između CWU-a i uprave Kraljevske pošte, 77 posto registriranih radnika sudjelovalo je u glasanju za štrajk, od kojih je 98 posto glasovalo za štrajkove. CWU je također poslao upozorenja za štrajk telekomunikacijskim grupama kao što su BT Group i Openreach.

Poštanski radnici tvrde da je sektor ostvario dobit od 35 milijuna funti 2020/21. i 39 milijuna funti 2021/22. Međutim, radnici koje predstavlja CWU nisu dobili nikakvo povećanje plaća 2021/22, dok je povećanje od samo 2 posto ponuđeno za 2022/23.

CWU je oštro osudio kontroverznu “Povelju štrajkbrehera” (Scabs' Charter) koju je predložila vlada i kampanju dezinformiranja koju vodi uprava pošte kako bi ocrnila prosvjede. Propise o ponašanju agencija za zapošljavanje i poduzeća za zapošljavanje 2022. – koje su sindikati nazvali Poveljom štrajkbrehera – usvojila je torijevska većina u Donjem domu Parlamenta 11. srpnja. Propisi uključuju nekoliko antiradničkih odredbi poput povećanja kazni protiv sindikata za industrijske akcije koje se smatraju "nezakonitima". Također, propisi omogućavaju da se radnici u štrajku zamijene agencijskim radnicima.

Jane Loftus, potpredsjednica CWU-a i predsjednica podružnice u pošti, rekla je za Socialist Worker: “Nečuveno je da Kraljevska pošta, tvrtka s golemim profitima koja isporučuje milijune svojim glavnim šefovima, želi smanjiti realne plaće svojim radnicima. Diljem zemlje ljudi govore da im je dosta i da se više neće trpjeti ovakav tretman.”

“Želimo da naši štrajkovi budu poticaj drugima da se bore. Uprava Kraljevske pošte može djelovati nemilosrdno, ali CWU ih može pobijediti ako upotrijebimo svu svoju snagu. Tražimo podršku i solidarnost od svih radnika", dodala je Loftus.

Radnici raznih britanskih gospodarskih sektora teturaju pod oštrom krizom obilježenom visokom inflacijom i povećanjem troškova života. Sindikati u raznim sektorima, uključujući promet, zdravstvo i visoko obrazovanje, već su organizirali štrajkove i razne druge oblike prosvjeda.


Naslovna fotografija: Monica Arellano-Ongpin, Radnička prava
Vijest prevela:

Tea Radović
    Preporučite članak: