Large 107421376 3678871708809465 1902351321520251607 n

 

U vrijeme pandemije korona-virusa i frke oko prijevremenih izbora, ispod radara prolazi prodaja firme Cinčaonica usluge d.o.o. iz Dugog Sela. Kako saznajemo iz anonimnog izvora, Cinčaonica je prodana češkom privatniku, vlasniku tvrtke Signum koji je 2009. kupio većinu Adriacinka, splitske tvrtke za pocinčavanje, lijevanje i izradu čeličnih konstrukcija. Prodaja Cinčaonice znači otpuštanje dijela radnika, njih pedesetak, i srozavanje prava preostalim. 

„Poslije nove godine počela je priča da Česi dolaze kupiti Cinčaonu. Bilo nam je čudno jer je ona bila u plusu, samo od usluge cinčanja može preživjeti. U međuvremenu je došla korona, mi smo svi počeli dobivati ugovore mjesec za mjesec, nitko ništa konkretno nije govorio. Pred izbore odjednom eto Čeha i Cinčaona prodana. Imali smo puno posla, sve je otkazano – Srbija, Norveška, Švedska, Slovenija, Cipar... Firma nabavlja robu najlošije kvalitete, vjerojatno zbog toga naručitelji otkazuju. Otišao je kvalitetan kadar. Čeh je rekao da njemu treba 50 ljudi, ostali su višak. Ne želi one preko 60 godina, a neki su i po 25 godina u firmi. Upitna je i isplata otpremnina. Kako će svi ti ljudi sad bez posla, njih pedesetak...“, opisuje nam situaciju naš izvor.

Preuzimanje firme treba se dogoditi 15. 7. Nekim radnicima ugovor je isticao krajem 6. mjeseca. Firma im nije željela produžiti ugovore do 15.7. pa je trebalo doći do prekida radnog odnosa, odnosno, radnici ne bi dobili plaću za taj period. Na kraju su uspjeli dogovoriti produženje ugovora, ali uz veliku cijenu ostat će zakinuti za regres, neće moći otići na godišnji odmor i neće im biti isplaćen puni godišnji. „Toliko su nas zaribali...“, kaže naš izvor i dodaje: „Naša dugoselska cinčaona jedina je u ovom dijelu Europe s kapacitetima kakve ima, jedina ima tridesetmetarsku kadu, može biti lider na tržištu u Europi, a propada. Zato mi nije jasno kako ovo prolazi bez reakcija.“

Prema podacima dostupnim na portalu Fininfo, stopostotni vlasnik Cinčaonice je Dalekovod d.o.o. s adresom na Žitnjaku (Marijana Ćavića 4). Dio Dalekovod grupacije je i firma Dalekovod proizvodnja koja se nalazi u Velikoj Gorici. U njoj je prije dvije godine bio štrajk za produljenje kolektivnog ugovora, potaknut također najavama 580 otkaza za radnike i njihovog ponovnog zapošljavanja na ugovore sa znatno manjim pravima.

Predsjednik Uprave Dalekovoda tada je bio Gordan Kolak, koji je istu poziciju
imao i u Cinčaonici, a tada je bio i direktor, dok prije par mjeseci nije došao novi direktor Vlado Sičaja. Kolak je sad u Upravi Končar Elektroindustrije, a prema pisanju Jutarnjeg bio je neformalni član savjetničkog tima ministra obrane Damira Krstičevića. član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH i tajnik HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost.


Komentar povodom prodaje Cinčaone tražili smo
mejlom i od same tvrtke, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor.

Fotografija preuzeta: Poveznica
Vijest napisala:

Ana Vragolović
    Preporučite članak: