Large seagate wuxi china factory tour

 

Kao i svake godine, China Labour Bulletin (CLB) donosi pregled štrajkova, prosvjeda i glavnih problema u radnim odnosima u Kini.

2019. godina bila je prema nekima prekretnica po pitanju radnih odnosa. Mnogi su radnici izgubili posao, neki su se borili za puku isplatu plaće, a većina štrajkova se još uvijek odvija u privatnom sektoru, iako je došlo do pogoršanja uvjeta rada i radnika i u javnom sektoru. Tako su primjerice u 2019. deseci tisuća dobro plaćenih profesionalaca u tech industriji izgubili posao. Rezultat je to kombinacije tržišne utakmice i natjecanja među firmama te usporavanja kineskog gospodarstva. Oni koji su još uvijek imali posao, bunili su se protiv nevjerojatno dugih radnih sati (od 9 ujutro do 9 navečer, 6 dana tjedno) koje su zahtijevali njihovi poslodavci. Radnici su također javno odbacivali kulturu koju je nametnuo i "patentirao" Huawei, a koja se bazirala na odanosti firmi, na uštrb obitelji i privatnog života.

Kako piše CLB, čini se kako je 2019. godina bila prekretnica u dosta toga, bar što se tiče "bijelih ovratnika". Velik broj mlađih radnika ne želi, tj. više nije spremno raditi prekovremene koje se od njih očekuje ili prihvaćati poteškoće kako su ti prije činili njihovi roditelji u traganju za boljim životom ili nekakvim nedostižnim snom o boljem životu, piše CLB. Mladi radnici se tako radije usredotočuju na razumnije radno vrijeme i zdraviju ravnotežu posla i privatnog života. Što se, pak, "plavih ovratnika" tiče, oni su se u 2019. godini najviše brinuli oko toga da budu plaćeni za posao koji su obavili. Od 1.386 radničkih kolektivnih prosvjeda koji su zabilježeni na karti štrajkova CLB-a, njih 1.159 (oko 84 posto) ticali su se neisplate plaće. Taj se "problem" najviše, kao i obično, događao u građevinskoj industriji - oko 43 posto prosvjeda ticali su se neisplate plaće u ovom sektoru.Unatoč opetovanim obećanjima vlade da će riješiti problem neisplate plaće građevinskim radnicima, oko 99 posto svih događaja koji su zabilježeni prošle godine bili su povezani s  neisplatom plaća u tom sektoru. Također, kako kinesko gospodarstvo usporava, problemi u navedenom sektoru postaju sve očitiji te kreditiranje građevinskih projekata postaje sve teže. Jedan od većih zabilježenih trendova bilo je rast prosvjeda i štrajkova u uslužnom sektoru i relativni pad prosvjeda i štrajkova u tvornicama. Tako je u proteklih šest godina broj radničkih prosvjeda/štrajkova u tvornicama bio u laganom padu - od 41 posto u 2014. godini do 15 posto u 2019, dok su štrajkovi/prosvjedi u uslužnom sektoru rasli - od 9,7 posto 2014. godine do 23 posto prošle godine.Postaje dakle jasno da se fokus radničkog nemira premješta iz tvornica (velik broj njih je ili zatvoren ili premješten) prema radnicima u trgovinama, trgovačkim agentima, hotelskom osoblju, uličnim čistačima, bolničkom osoblju i zaposlenima u industriji slobodnog vremena. Tako su u Kini krajem prošle godine zabilježeni štrajkovi i u teretanama i fitnes centrima. Oko 79 prosvjeda i štrajkova (gdje su se tip i vrsta vlasništva mogli utvrditi) odvili su se u domaćim privatnim poduzećima i firmama. To je u skladu s trendom koji je prepoznat još prošle godine kada je analiziran radnički aktivizam i kada je prepoznato da se većina štrajkova/prosvjeda odvija u privatnim firmama u domaćem vlasništvu, a manje u javnim i stranim poduzećima. Međutim, plaća i radni uvjeti radnika u javnim poduzećima se pogoršavaju, budući da sve veći broj takvog tipa firmi zapošljava tkz. outsourcane radnike, a manje nude ugovore o radu.

Što se geografske rasprostranjenosti štrajkova tiče, štrajkovi i prosvjedi bili su organizirani u svakoj pokrajini i regiji u Kini, iako su prednjačile urbaniziranije pokrajine Guangdong, Henan, Jiangsu i Shandong koje su bile i glavno središte radničkog nemira. U pokrajini Guangdong odvilo se 10,5 posto ukupnog broja svih prosvjeda prošle godine i 24 posto svih prosvjeda u proizvodnom sektoru.


Radnički prosvjedi u Kini 2019. godini

Sigurnost na radu još je uvijek veliki problem u Kini, pogotovo u građevini.
 
Cijeli izvještaj pročitajte na stranicama
China Labour Bulletina.


Izvor naslovne fotografije: Wikimedia Commons
Izvor grafova: CLB
Vijest sažela:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: