Large universal

Tisuće tvorničkih radnika prosvjeduje u Egiptu zbog samoubojstva kolege koji si je oduzeo život zbog neisplate plaća i pritiska dugova. U katarskom zatvoru čami radnik zviždač, kažnjen zato što je progovorio o nehumanim uvjetima rada migrantskih radnika na organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u ožujku.

 

Krajem veljače novi su radnički protesti u tvornici Universal grupe u Gizi pokrenuti nakon samoubojstva jednog od radnika. Tisuće tvorničkih radnika prosvjedovalo je zbog kolege koji si je oduzeo život zato što nije mogao na vrijeme vratiti dugove zbog mjeseci neisplate plaća. Prosvjede su brutalno ugušile egipatske sigurnosne snage, oslonivši se na standardne metode - suzavac i batine. Ovo je bio treći u nizu prosvjeda koji se zbog užasnih radnih uvjeta posljednjih mjeseci održavaju ispred tvornice Universal grupe. Radnik Assem Afify noć prije samoubojstva poslao je poruke svojim kolegama i molio ih da mu oproste nevraćanje posuđenog novca zbog opetovanih kašnjenja isplate plaća. Prema egipatskom neovisnom mediju Mada Masr, Afify je četvrti radnik u tvornici Universal grupe koji je počinio samoubojstvo od 2019. godine.

Katarski sud u ožujku je potvrdio osuđujuću presudu radniku zaposlenom na organizaciji ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, zviždaču koji je kritizirao postupanje prema radnicima migrantima u toj zemlji. Kazna mu je smanjena s prijašnjih pet na tri godine zatvora, ali oslobađanju teško da se može nadati. Abdullah Ibhais, bivši zaposlenik organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva 2022, uhićen je u studenom 2019. i osuđen u travnju prošle godine zbog optužbi za mito i korupciju. Međutim, Ibhais i udruge za ljudska prava navode da ga katarska vlada progoni zato što se zalagao za migrantske radnike u toj zemlji. Ibhais štrajka glađu otkako je pritvoren u studenom. Nizozemske novine NRC objavile su u prosincu glasovnu poruku, navodno snimljenu u njegovoj ćeliji, u kojoj iznosi odluku da nastavi štrajk dok se ne dokaže da je nevin.

Palestinci u okupiranoj četvrti Jabal al-Mukabir u istočnom Jeruzalemu organizirali su ovoga mjeseca prosvjede i opći štrajk, koji je održan 10. ožujka, zbog rušenja palestinskih kuća koje planiraju izraelske općinske vlasti. Planira se rušenje oko 800 domova koji su u vlasništvu Palestinaca na tom području. Na prosvjedima je istaknuto kako se radi o dugotrajnom izraelskom projektu protjerivanja i etničkog čišćenja Palestinaca iz istočnog Jeruzalema.

Sredinom mjeseca prosvjetni radnici i radnice u Mađarskoj započeli su štrajk na neodređeno vrijeme, usprkos zastrašivanjima i nedavnoj Vladinoj uredbi kojom je prosvjetarima uskraćeno pravo na potpunu obustavu rada. Ovoga je mjeseca održan i protest prosvjetnih radnika u Budimpešti, na kojem je sudjelovalo oko deset tisuća ljudi, prenosi drugarski portal Mašina. Podsjećaju i kako su prosvjetni radnici i radnice krajem siječnja održali štrajk upozorenja zbog preopterećenosti na poslu i niskih primanja. U štrajku je sudjelovalo oko 20 tisuća radnika.

U Italiji su pak radnici u zračnoj luci u Pisi odbili sudjelovati u utovaru oružja za ratovanje u Ukrajini. Kako izvještava sindikat Unione Sindacale di Base (USB), radnici su otkrili kutije pune "oružja svih vrsta, streljiva i eksploziva". Prethodno su bili obaviješteni da isporuka sadržava robu za humanitarnu pomoć, poput hrane i lijekova. Po otkrivenju oružja, radnici su odbili poslati oružje u Ukrajinu preko Poljske. Upravitelj toskanskih zračnih luka Mario Carrai radnike je kasnije uvjeravao da više neće biti pošiljki oružja koje idu preko zračne luke Pisa. Međutim, sindikat nastavlja pozivati radnike da blokiraju sve isporuke oružja, a organizirali su i prosvjed u zračnoj luci Galileo Galilei pod sloganom “Iz Toskane: Mostovi mira umjesto ratnih letova”.

U Nigeriji se ovih dana nastavljaju prosvjedi i štrajkovi u sektoru visokog obrazovanja. Savez akademskog osoblja sveučilišta (ASUU) nedavno je produžio jednomjesečnu štrajkačku akciju za još osam tjedana. Radi se o sindikatu koji je od 1999. godine naovamo pokrenuo 16 štrajkova. Iz sindikata opetovano ukazuju na pogubne prakse nigerijske vladajuće klase kojima se sve više komercijaliziraju institucije visokog obrazovanja u javnom vlasništvu.

Ovoga se mjeseca na krizu u visokom obrazovanju upozorava i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dvije trećine ondašnjeg sveučilišnog osoblja navelo je da razmišlja o napuštanju sektora u roku od pet godina zbog smanjenja mirovina i pogoršanja plaća i radnih uvjeta. Nalazi su to iz novog izvješća UCU-a Visoko obrazovanje UK – radna snaga u krizi temeljenog na anketi gotovo 7.000 radnika i radnica na više od 100 institucija.

I za kraj, ništa manje važno,  brojni prosvjedi i radničke akcije održane su u različitim zemljama na Osmi mart. Borba se nastavlja!


Naslovna fotografija: Radnici ispred tvornice Universal grupe u Gizi, Foto: Middle East Eye, Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: