Large prosvjed med sestara barbados foto barbadostoday

Novogodišnju noć radnice i radnici kasina na Novom Zelandu proveli su u štrajku. Na Barbadosu su štrajk nastavile medicinske sestre, a u Iranu i Rumunjskoj prosvjeduju učitelji. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u siječnju.

 

U novu godinu radnice i radnici kasina na Novom Zelandu ušli su štrajkajući. Oko 40 radnika kockarnice SkyCity obustavilo je rad točno u ponoć zbog spora oko plaće. Sindikat Unite, koji predstavlja uglavnom mlade radnike i radnice u ugostiteljstvu, pozvao je na podizanje plaća na “životnu razinu”. Svoj su štrajk nazvali “prvim štrajkom na svijetu u novoj godini”, a sindikalni organizator Joe Carolan poručio je kako su novogodišnje odluke radnika u ugostiteljstvu da se još jače i glasnije bore.

U indijskoj državi Tamil Nadu skoro dvije tisuće sanitarnih radnika i radnica prosvjedovalo je zbog outsourcinga. Prosvjedovali su ispred ureda korporacije Erode tražeći povlačenje uredbe koja je omogućila zapošljavanje agencijskih radnika. Radnici traže ugovore na neodređeno i povećanje plaća. Između ostalog, radi se o radnicima i radnicama koje skupljaju smeće, čiste stambene prostore, tržnice i bazare, uklanjaju prepreke u odvodnim kanalima te razvrstavaju komunalni otpad i šalju ga na reciklažu.

U istoj su državi ovoga mjeseca prosvjedovale i radnice iz tvornica National Textile Corporation (NTC) zbog neisplate plaća i bonusa. Tražile su i nastavak proizvodnje. U tekstilnim mlinicama je zaposleno oko 25 tisuća radnica, uključujući gotovo 15 tisuća zaposlenih na neodređeno. Mlinovi su zbog pandemije privremeno zatvoreni u ožujku lanjske godine. Čak 23 sindikata ujedinila su se u zahtjevu da se ponovno pokrene proizvodnja.

U Londonu su prosvjedovali zaštitari u bolnici Great Ormond Street Hospital (GOSH), zahtijevajući plaće jednake radnicima koji su u bolničkom sektoru sigurnosti zaposleni na neodređeno. Uz potporu sindikata United Voices of the World(UVW), zaštitari su najavili štrajk tražeći jednakost s radnicima Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i u pogledu bolovanja, prekovremenog rada, godišnjeg odmora, porodiljskog osiguranja i mirovina. Zaštitari u jednoj od vodećih svjetskih bolnica u području skrbi za djecu angažirani su preko Carlisle Support Services, u vlasništvu milijardera Lorda Ashcrofta, a plaćeni su za tisuće funti godišnje manje u odnosu na radnike zaposlene u državnom NHS-u.

Na jugu Španjolske, diljem pokrajine Andaluzija, održani su prosvjedni marševi “u obranu službe kućne njege”, koje je organizirao sindikat Opće konfederacije rada (CGT). Cilj im je osigurati dostojanstvo rada u sektoru kućne njege i skrbi. Prema izvješćima, radnice i radnici u Službi kućne njege (SAD) suočavaju se s brojnim problemima. U sektoru radi oko 22 tisuće ljudi, većinom žena. Radnice koje prosvjeduju zatražile su ukidanje privatnih kooperanata u sektoru i utvrđivanje minimalne neto vrijednosti po satu rada od 10 eura. Upozorile su da je većina andaluzijskih gradskih vijeća stavila sektor kućne njege u ruke privatnim tvrtkama koje iskorištavaju radnice koje se brinu o starijima i nemoćnima.

U Rumunjskoj su protiv smanjenja plaća štrajkali učitelji i drugi radnici u javnom sektoru. Dva glavna sindikata učitelja pozvala su na dvosatni štrajk upozorenja u svim školama nakon što je vlada objavila smanjenje plaća za 2022, kršeći tako zakon iz 2017. koji predviđa povećanje plaća. Rumunjski zdravstveni radnici i radnice održali su u prosincu simboličan štrajk protiv istog kršenja zakona o plaćama iz 2017, nakon što je vlada zamrznula plaće mnogima u tom sektoru, a drugi su dobili samo četvrtinu obećanog povećanja.

U Bukureštu su štrajkali i radnici Bukureštanskog transportnog poduzeća (STB), nakon što je najavljen proračun za novu godinu s nižim ukupnim fondom plaća, a direktor STB-a odbio je pregovarati o povećanju plaća. Više od 600 radnika prosvjedovalo ispred sjedišta STB-a, kako bi pozvali na povećanje plaća i ostavku ravnatelja. Za vrijeme prometne špice na mreži STB-a nisu vozili tramvaji i autobusi.

Učitelji su ovoga mjeseca prosvjedovali i diljem Irana, zbog smanjenja plaća i pogoršanja radnih uvjeta. Prosvjedi su održani 50-ak gradova, uključujući Teheran, Shiraz i Ahvaz. Među radničkim zahtjevima istaknuto je usklađivanje plaća i mirovina s plaćama i mirovinama sveučilišnih nastavnika, oslobađanje učitelja zatvorenih u prethodnim prosvjedima, povećanje sigurnosti na poslu i prestanak korištenja privremenih ugovora. Najmanje deset učitelja uhićeno je nakon prosvjeda, uključujući glavnog tajnika Sindikata učitelja Khuzestana.

Na Barbadosu su štrajk započet u prosincu nastavile medicinske sestre. Radi se o zemlji koja se uvelike oslanja na inozemno zapošljavanje za poslove medicinskih sestara jer loši uvjeti rada mnoge tjeraju na odlazak u bogatije zemlje. Oko tristo medicinskih sestara iz Unity Workers’ Uniona (UWU) nastavlja štrajk tražeći bolje uvjete rada. Štrajk je izazvao poremećaje u radu dviju velikih bolnica, Queen Elizabeth u Bridgetownu i Bayviewu u Bayvilleu, što je dovelo do privremenog povratka umirovljenih medicinskih sestara na posao. Unatoč brojnim preprekama i kritikama, članice UWU-a uspjele su organizirati i održati prvu značajnu radničku akciju u zdravstvenom sektoru u novijoj povijesti Barbadosa i potaknuti javnu raspravu o problemima s kojima se medicinske sestre suočavaju.


Naslovna fotografija: prosvjed medicinskih sestara, Barbados; izvor: Barbados Today
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: