Large sindikat rmt

Od štrajkova vozača autobusa na palestinskoj Zapadnoj obali do masovnih radničkih štrajkova u britanskom željezničkom sektoru, ni ovaj mjesec ne oskudijeva radničkim organiziranjem i intenzivnim borbama. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u lipnju.

 

Diljem Tunisa ovoga su mjeseca prosvjedovali radnici i radnice, protiv plana predsjednika Kaïsa Saïeda da se zakonskim izmjenama smanje subvencije koje trenutno drže osnovne potrepštine, poput kruha, dostupnim većini stanovništva. Cijene pšenice i žitarica skočile su na svjetskim tržištima, a naglog porasta cijena nije pošteđen ni Tunis.

“Ljudi su gladni. Žele osvetu. Nećemo se lagati o tome, želimo još jednu revoluciju”, rekao je novinarima jedan mladić na prosvjedu u glavnom gradu Tunisu. Njegov je prijatelj pak dodao: “Policija se ne usuđuje doći ovamo. Čak ni tuniski mediji ne dolaze ovamo. Nitko ne sluša što imamo za reći.” Diljem zemlje održan je 16. lipnja i jednodnevni štrajk u kojem su sudjelovali radnici i radnice različitih sektora, od javnog prijevoza do energetske industrije.

Na palestinskoj Zapadnoj obali zbog radnih su se uvjeta pobunili vozači i vozačice autobusa. U dvadeset gradova na Zapadnoj obali u lipnju su održani kratki štrajkovi koji su prouzrokovali brojne zastoje i odgode vožnji.

Štrajkalo se i u Izraelu. Izraelski učitelji na području Haife štrajkali su zbog poteškoća u pregovorima oko plaća. U štrajku su sudjelovali zaposleni u predškolskim, osnovnim i srednjim školama. Ranije su štrajkali i učitelji u Jeruzalemu, a novim akcijama u Haifi nastavlja se pritisak izraelskog sindikata učitelja na Ministarstvo financija koje odbija pregovarati o plaćama.

U Iranu se pak nastavljaju prosvjedi penzionera zbog sve veće ekonomske nesigurnosti. Prvotno održavani kao demonstracije jednom tjedno, prosvjedni skupovi umirovljenika sada se održavaju svakoga dana u gradovima diljem zemlje, od Ahvaza i Isfahana do Teherana. Prosvjednici argumentiraju kako život u Iranu postaje ubitačan, uzevši u obzir američke sankcije, rastuću inflaciju, kontinuirani kolaps domaće valute, i povlačenje državnih subvencija za mnoge osnovne artikle. Najrecentnije izvješće iranskog Ministarstva rada pokazuje da više od trećine iranskog stanovništva živi u "apsolutnom siromaštvu", a oko 55 posto stanovništva živi ispod "normalne" granice siromaštva.

Različite radničke i ekološke organizacije izašle su ovoga mjeseca na ulice indonezijskog glavnog grada Jakarte, prosvjedujući protiv pokušaja indonezijske vlade da ponovno uvede kontroverzni omnibus Zakon o otvaranju radnih mjesta. Sindikati tvrde da bi zakon potkopao teško izborene zaštite za sigurnost radnih mjesta, minimalne plaće, plaćene dopuste i otpremnine.

U Velikoj Britaniji traju intenzivne radničke akcije u željezničkom sektoru. Više od 50 tisuća radnika iz 13 željezničkih tvrtki i londonske podzemne željeznice štrajkalo je 21. lipnja. Masovni štrajkovi u kojima sudjeluju deseci tisuća radnika i radnica nastavljaju se diljem zemlje. Radnici, između ostalog, traže veće plaće i bune se protiv planova za provedbu mjera štednje koje će dovesti do prisilnog otpuštanja. Sindikati su poručili da bi željeznički štrajkovi mogli označiti početak "ljeta nezadovoljstva" s nastavnicima, medicinarima i komunalnim radnicima, koji najavljuju industrijske akcije u svojim sektorima.


Naslovna fotografija: Štrajk željezničkih radnika u Britaniji, foto: RMT sindikat, Facebook, Radnička prava
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: