Large 46318717451 3d680d185f k

 

Amazon 15. i 16. srpnja ove godine obilježava svoji peti Prime Day, godišnju rasprodaju u Amazonovim skladištima kada svi koji imaju tzv. prime članstvo uz kupovinu uz popust dobiju i besplatnu poštarinu. Radnici Amazona diljem svijeta ovogodišnji Prime Day odlučili su „proslaviti“ štrajkom, a ljude diljem svijeta pozivaju da ne budu digitalni štrajkolomci i da ne kupuju preko Amazona.

Radnici u Minnesoti, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Poljskoj štrajkaju zbog uvjeta rada i plaća, traže veću sigurnost na poslu, bolji tretman za one koji su ozlijeđeni i vraćanje nekih beneficija koje su radnici prije imali. Iako su u Europi već prije organiziran štrajkovi tijekom Amazonovih rasprodaja, ova akcija je prvi veći štrajk američkih radnika tijekom Prime Dayja.

Vjeruje se kako bi ovogodišnja rasprodaja Amazonu mogla donijeti prihod i do 5,8 milijardi američkih dolara, no velika je vjerojatnost da Amazonova radna snaga - 630.000 radnika, od kojih se 300.000 nalazi u SAD-u – neće imati ništa od toga. Pritom se između ostalog žale na nehumane kvote koje trebaju ispuniti, ograničene pauze za toalet i činjenicu da moraju uzimati lijekove protiv bolova samo da odrade smjenu.

U gradu Shakopee u Minnesoti, gdje ih u postrojenju radi 1.500, radnici su napustili svoja radna mjesta tijekom šestosatnog perioda koji se preklapa s krajem jutarnje i početkom večernje smjene. U SAD-u će se ovaj tjedan također održati prosvjedi protiv radnih uvjeta u Amazonovim skladištima, ali i protiv Amazonove suradnje s ICE-om (ICE, Immigration and Customs Enforcement, Useljenička i carinska policija) koja je poznata po svom okrutnom „tretmanu“ imigranata. Prosvjedi protiv Amazona održat će se u New Yorku, San Franciscu, Portlandu i Seattleu te drugim gradovima.


Izvor naslovne fotografije - Creative Commons, Fibonacci Blue
Autorica teksta

Matea Grgurinović


    Preporučite članak: