Large po%c5%a1ta

„Ukoliko se ne ispune zahtevi do kraja marta, organizovaćemo nove proteste”, poručili su radnici Pošte Srbije nakon jednodnevne obustave rada zbog šutnje uprave na radničke zahtjeve.

 

Prošli tjedan radnici Pošte Srbije bili u obustavi rada na jedan dan, koju su najavili tjedan prije na prosvjedu. Obustava rada znači da su radnici bili na svojim radnim mjestima, ali da nisu obavljali radne zadatke. Radnici PS već su dugo nezadovoljni radnim uvjetima i plaćama koje dobivaju, stoga su već prije i iskazivali svoje nezadovoljstvo. Tako su 23. veljače rukovodstvu Pošte Srbije predali zahtjev za povećanje plaća i poboljšanje radno-pravnog statusa, kao i zahtjev za odgovorom, međutim u tjedan dana nisu dobili nikakav odgovor.

Stefan Mitrović iz sindikata Sloga za Radnička prava kazao je da su prvi i osnovni razlog obustave rada niske plaće. „Primijenili smo model samoorganizirane obustave rada od strane zaposlenih. Obustava je trajala jedan dan, radilo se o svojevrsnom štrajku upozorenja“, kazao je Mitrović, dodavši da je između 150 i 200 radnika sudjelovalo u akciji.

„Obustava rada bila je potpuna, nismo poštovali minimum procesa tada kao što bismo morali da je prijavljen zakonski štrajk. Problemi s kojima se svakodnevno susreću radnici Pošte brojni su: loši uslovi rada, nedostatak sredstava za rad, mobbing od strane neposrednih rukovodioca, velika količina stresa...“, dodao je.

Što se zahtjeva radnika tiče, Mitrović kaže da su oni sljedeći: povećanje zarade do nivoa republičkog prosjeka, isplata zarade iz dobiti i primanje u stalni radni odnos radnika koji su dvije i više godina angažirani na ugovore na određeno.

Tijekom obustave rada poslovodstvo je, kazao je Mitrović, vršilo pritisak na radnike koji su sudjelovali u obustavi rada, ali „je već napravilo određene ustupke, u smislu izvesnosti isplate zarade iz dobiti do kraja ovog mjeseca (ožujka, op.a.) i prijema u stalni radni odnos određeno broja zaposlenih“.

Javno poduzeće Pošta Srbije zapošljava 15.000 radnika. „Ukoliko se ne ispune zahtevi do kraja marta, organizovaćemo nove proteste. Nekoliko desetina radnika je dobilo ugovore za stalno, a par stotina je i dalje angažovano po osnovu ugovora na određeno vreme“, kazao je Mitrović.

O lošim radnim uvjetima poštara u Hrvatskoj Radnička prava su također već pisala. Kako je tada izvještavala naša Dunja Kučinac, radni su se uvjeti u pošti srozavali tijekom vremena. Posljednjih desetak godina Hrvatska pošta je u procesu „restrukturiranja“ i prilagodbe liberaliziranom tržištu poštanskih usluga. Te su prilagodbe podrazumijevale različite metode smanjenja troškova rada: otpuštanja, smanjenja materijalnih prava radnika, uvođenja novih usluga i povećanje posla, fleksibilizaciju radnog vremena itd.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Wikimedia, Radnička prava
Vijest napisala:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: