Large vozacica autobusa pixabay 1

U Brazilu je u lipnju objavljeno novo izvješće koje pokazuje da su vozači i vozačice autobusa tijekom pandemije izveli 238 štrajkaških akcija, prosvjeda i demonstracija diljem zemlje. U Bangladešu je u napadu policije na tekstilne radnice koje su prosvjedovale zbog neisplaćenih plaća poginula mlada radnica Jasmine Begum. Više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u lipnju.


Više od 1500 radnika štrajkalo je u lipnju tvornicama prerade hrane u Kanadi. Oko šest stotina radnika i radnica u pogonu za preradu piletine Exceldor u Saint-Anselmeu, gradu pedesetak kilometara južno od Quebeca, u štrajku je od kraja svibnja. Radnici, koji su bez ugovora od prošlog srpnja, odbili su nezadovoljavajuću ponudu Exceldora za namirivanje radničkih potraživanja i glasali za štrajk. U Vallée-Jonctionu u regiji Beauce, manje od 40 km od pogona Exceldora, oko 1.100 radnika u pogonu za klanje i preradu svinja Olymel nastavilo je štrajk koji su pokrenuli još krajem travnja. Radnici zahtijevaju povećanje nadnice - naime, nakon dva trula sporazuma koja su 2007. i 2015. dogovorili sindikati došlo je do smanjenja plaća za 40 posto.

U Bangladešu je jedna osoba umrla, a nekoliko drugih ozlijeđeno u policijskoj akciji protiv tekstilnih radnica i radnika koji su u predgrađu Dhake prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća. 32-godišnja radnica Jasmine Begum, koja je radila za Goldtax Garment Limited, umrla je, a najmanje 35 radnika pretrpjelo ozljede nakon što je policija pucala po radnicama kako bi ih protjerala. Prema izvještajima, oko tjedan dana ranije krenule su različite prosvjedne akcije, a oko 600 stotina radnica Lenny Fashion Ltd i Lenny Apparels Ltd organiziralo je zatim prosvjed ispred Zone za preradu izvoza Dhaka (DEPZ). Lenny Fashions u indijskom vlasništvu zatvorio je tvornicu s dva pogona još u siječnju, a da nisu isplaćene plaće radnicima. Čak i prije nego što je kriza izazvana pandemijom pogodila Bangladeš, velik broj tekstilnih radnica i radnika u zemlji suočavao se s represijom, a poslodavci su redovito ciljali sindikalne aktivistkinje i otpuštali radnike.

Sredinom lipnja u Buenos Airesu održali su se marš i prosvjedi na kojima se zahtijevalo "pristojne plaće, rad, pomoć u hrani i cijepljenje". Dok su prosvjednici pokušavali prijeći gradski most, sigurnosne snage su ih napale suzavcima. Prosvjednici su se sastojali od članova različitih društvenih organizacija i ljevičarskih stranaka, kao i nezaposlenih i outsourcanih radnika. Prema priopćenju za medije, neki od radnika obavljali su esencijalne radove na popravljanju sustava električne energije i bili su dužni raditi cijelu pandemiju, a kad su zatražili ugovore na neodređeno, ilegalno su otpušteni.

Štrajk rudara u Albaniji, FOTO: Exit News


U Albaniji su štrajkali rudari, zbog pet mjeseci neisplaćenih plaća. Deseci rudara ALB-MI u Bulqizi stupili su u štrajk jer si, kako su rekli, više ne mogu priuštiti ni kupnju hrane za sebe i svoje obitelji. Područje Bulqiza jedno je od područja najvećeg rudnog bogatstva u Albaniji, ali i dalje je najsiromašniji dio zemlje. Rudari se stalno žale na teške uvjete u kojima rade i probleme sa zaostalim plaćama, kao i socijalnom sigurnošću i zaštitom na radu.

U Grčkoj su radnice i radnici pokazali otpor prema novom anti-radničkom zakonu. 10. lipnja tako je održan nacionalni štrajk, kao i masovni prosvjedi širom zemlje zahtijevajući povlačenje novog Zakona o radu. U Ateni su deseci tisuća ljudi marširali na poziv sindikata, a velike mobilizacije odvijale su se i u drugim gradovima - od Soluna, Krfa, Herakliona, Larymne, Mytilene, Naxosa, Kalamate, Larrise, Volosa, Trikale, Kardiste, Elassone, Xanthija do Alexandroupolisa. Novi zakon o radu koji je predložila konzervativna vlada Nove demokracije (ND) u Grčkoj omogućava rad do 10 sati dnevno, kao i povećanje prekovremenog rada, dopušta rad nedjeljom i utječe na sindikalne aktivnosti, uključujući pravo na štrajk.

Različite radničke akcije zabilježene su ovoga mjeseca i u Kini. Radnici su prosvjedovali zbog zaostalih plaća u bolnici u Binzhouu, a zbog zaostataka u plaćama prosvjedovali su i radnici građevinske tvrtke u Qingdau. Zbog zahtjeva za naknadu ozljede prosvjedovali su radnici u Henanu. Redovno ažuriranu mapu štrajkova i prosvjeda u Kini možete pronaći na China Labor Bulletin, a na istoj stranici možete pronaći i mapu na kojoj se bilježe obraćanja radnika i radnica za pomoć.

Na kraju ovoga pregleda radničkih akcija u lipnju, treba spomenuti i nedavno objavljeno izvješće o štrajkovima vozača i vozačica autobusa u Brazilu tijekom pandemije. Reagirajući na brutalno smanjenje radnih mjesta i plaća te nesigurne uvjete na radnim mjestima, val štrajkova vozača autobusa proširio se posljednjih godinu dana na autobusne prijevoznike širom Brazila. To jasno pokazuje izvješće koje je objavilo Nacionalno udruženje tvrtki za gradski prijevoz (NTU). Između ožujka 2020. i travnja 2021., radnici i radnice su izveli 238 štrajkaških akcija, prosvjeda i demonstracija koji su poremetili cirkulaciju 88 različitih sustava autobusnog prijevoza u zemlji. S obzirom na to da su se ove borbe nastavile i tijekom posljednjih mjeseci, spomenute brojke će na kraju 2021. sigurno biti znatno veće.


Izvor naslovne fotografije: Pixabay
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: