Large naslovna

Radnici i radnice naftne industrije štrajkaju u Iranu, Nigeriji, Sjevernom moru. U Latviji je štrajkalo dvadeset tisuća učitelja i učiteljica. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u travnju.

 

Oko 1.300 naftnih radnika u Sjevernom moru održalo je ovoga mjeseca dvodnevni štrajk. Radne operacije zaustavljene su na desecima naftnih i plinskih platforma jer radnici traže bolje plaće i uvjete rada. Štrajk je organizirao sindikat Unite, a pridružili su se radnici različitih kompanija – Petrofac Facilities Management, Stork Technical Services, Sparrows Offshore Services i Worley Services UK Limited. Obustava rada dogodila se u svim sektorima, od elektrotehničara i strojara do posade palube.

Tisuće radnika i radnica u Urugvaju sudjelovalo je u općem štrajku na koji je pozvala sindikalna središnjica PIT-CNT. Prosvjedovalo se zbog novog Zakona o mirovinskoj reformi, za koji je tijekom štrajka istaknuto da je "protiv naroda". Podizanje dobi za odlazak u mirovinu promiče predsjednik Luis Lacalle Pou, koji je tijekom predizborne kampanje obećao da neće forsirati takvu mjeru. U priopćenju sindikata navodi se da će mirovinska reforma dovesti do novih financijskih gubitaka za radnike i negativno utjecati na mogućnosti zapošljavanja, kako među mladima tako i među starijima.

S obzirom na to da s vladom nije postignut dogovor o sustavnom povećanju plaća učitelja i uravnoteženju opterećenja, Latvijski sindikat radnika u obrazovanju i znanosti (LIZDA) pokrenuo je u travnju trodnevni štrajk u kojem je sudjelovalo oko 20 tisuća učitelja i učiteljica, a održan je i prosvjedni marš u Rigi. Tijekom štrajka se tražilo ispunjenje dogovora o povećanju plaća postignutog u rujnu lanjske godine, a koji još nije proveden. Inga Vanaga iz LIZDA-e istaknula je da se traži dodatno financiranje za obrazovni sektor, a ne preraspodjela postojećeg proračuna.

Nigerijski zrakoplovni radnici i radnice štrajkali su i prosvjedovali zbog niskih plaća i loših uvjeta rada. Radnici u Lagosu sredinom mjeseca blokirali su ceste do međunarodne zračne luke Murtala Mohammed i započeli dvodnevni štrajk. Prosvjedi su zahvatili i druge veće zračne luke diljem Nigerije. Sindikalni čelnici zaprijetili su potpunim zatvaranjem zrakoplovnog sektora ako se radnički zahtjevi ne ispune. Izvršni direktor tvrtke Centurion Security and Safety Consults kapetan John Ojikutu apelirao je na radnike da odustanu od štrajka jer "80 posto zarade komercijalnog zrakoplovstva dolazi od stranih zračnih prijevoznika na čije će aktivnosti štrajk utjecati". Agencije za zrakoplovstvo u Lagosu ipak su ostale zatvorene i sljedećeg dana, a štrajku se pridružilo i uredsko osoblje.

U Nigeriji su štrajkali i radnici i radnice ExxonMobila koji su zaustavili izvoz sirove nafte s četiri naftna terminala u delti Nigera – Erha, Qua Iboe, Usan i Yoho. Radnici zahtijevaju veće plaće i bolje uvjete rada.

Prosvjedno je bilo i u naftnoj industriji u Iranu. Štrajk radnika toga sektora brzo se proširio zemljom. Nakon povećanja stope inflacije u Irane, razni sindikati i sekcije radnika, od učitelja do umirovljenika, započeli su masovne prosvjede i štrajkove posljednjih tjedana. Radnici u naftnoj industriji pridružili su se akcijama i pozvali su na povećanje plaća u naftnim postrojenjima za 79 posto. Vlada koju predvodi predsjednik Ebrahim Raisi ponudila im je povećanje od 27 posto, koje su radnici odbili.


Izvor naslovne fotografije: PIT-CNT/Radnička prava
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: