Large platformski dostavlja%c4%8di sao paolo foto twitter wsws

Više od 130 tisuća radnika i radnica javnih prometnih poduzeća štrajkalo je u Indiji. U Meksiku su na ulice izišli feministički kolektivi prosvjedujući zbog brutalnog policijskog ubojstva Victorije Esperanze Salazar, mlade žene koja je u Meksiko došla kao izbjeglica iz El Salvadora i radila kao kućna pomoćnica. Više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u travnju.


Dvotjedni štrajk desetaka tisuća radnika i radnica javnog sektora u pakistanskoj pokrajini Balochistan zaustavio je sredinom travnja savez sindikata nakon sudskog naloga kojim je štrajkaška akcija proglašena "nezakonitom". Štrajkaši, koji se suočavaju sa sve većim prijetnjama državnog represivnog aparata, traže povišenje plaće od 25 posto i dodatke poput onih koje dobivaju radnici javnih službi u drugim pokrajinama. Potražnja za višim plaćama odjekuje među radnicima širom zemlje, koji se trude sastaviti kraj s krajem jer troškovi života rastu. Praktički bez funkcionalnog zdravstvenog sustava i mreže socijalne zaštite, pandemija je najteže pogodila Balochistan, najsiromašniju pakistansku pokrajinu.

Deseci tisuća radnika iz različitih javnih poduzeća, uključujući škole i bolnice, pridružili su se tijekom dva tjedna štrajku. Svi oni primaju mizerne plaće, bez obzira na kritičnu i esencijalnu prirodu svog posla. Tijekom dva tjedna održavali su se prosvjedi i različita okupljanja u Quetti i drugim gradovima, zaustavljajući ili ometajući poslovanje, sve dok sindikati nisu posustali pred sudskim nalogom i otkazali štrajk. 

U Meksiku su ovoga mjeseca na ulice diljem zemlje izišli feministički kolektivi. Feministički kolektivi, organizacije za prava žena i građani Tuluma prosvjedovali su tražeći pravdu za mladu Victoriju Esperanzu Salazar koju je krajem ožujka ubila lokalna policija. Stravične snimke prikazuju Salazar s lisicama na rukama, kako vrišti s licem prikliještenim uz asfalt, dok joj policajka pritišće leđa koljenom, okružena još trojicom policajaca koji joj pomažu. Ubrzo nakon, Salazarino tijelo postaje beživotno, a policajci je uopće ne pokušavaju reanimirati. Salazar je s dvije kćeri tinejdžerke preselila u Meksiko 2018. godine, bježući od nasilja u El Salvadoru. Radila je kao kućna pomoćnica u lokalnom odmaralištu. Meksikanke su prosvjedujući osudile eskalaciju femicida u zemlji, nekažnjavanje zločina nad ženama i migrantima, te policijskog nasilja.

“Pravda za Victoriu”, FOTO: Nación321
“Pravda za Victoriu”, FOTO: Nación321

Tisuće liječnika štrajkalo je ovoga mjeseca u Sudanu. Glavne pritužbe štrajkaša odnose se na gotovo godinu dana neplaćenog ili potplaćenog rada i nepodnošljive radne uvjete dok se bore protiv širenja koronavirusa. Liječnici tvrde kako im mnoge bolnice ne nude ni maske za lice. Oko 200 liječnika i drugih zdravstvenih radnika umrlo je od Covida-19 u Sudanu, a mnogi su bili stariji medicinari u pedesetim i šezdesetim godinama, što je skupina koja je posebno izložena riziku od bolesti. Velik dio zdravstvenog osoblja koji rade na prvoj liniji nisu još uspjeli dobiti cjepivo protiv Covida-19.

U Indiji je štrajkalo oko 130 tisuća radnica i radnika iz četiri glavna javna prometna poduzeća države Karnataka. Štrajk je pokrenut zbog vladinog odbijanja da se povećaju plaće u skladu s preporukama komisije za plaće. Štrajkaši također traže poboljšane beneficije, uključujući zdravstveno osiguranje. Štrajku su se pridružili i brojni članovi obitelji radnika, usprkos vladinim naredbama da to ne čine. Otprilike 50 obitelji uhićeno je u Bengaluru, ali su istog dana pušteni na slobodu. Preko 30 radnika suspendirano je zbog pridruživanja štrajku.

Diljem Brazila nastavljaju se štrajkovi i prosvjedi radnika, zbog ubojitog i nekontroliranog širenja pandemije i krize koja je milijune ljudi zacementirala u siromaštvo. Učitelji u Sao Paulu štrajkaju protiv opasnog ponovnog otvaranja škola, a u akcijama obustave rada sudjeluje i sve veći broj vozača autobusa, radnika u sektoru nafte i željezničkog prometa, te platformskih dostavljača. Od početka pandemije, Brazil je zabilježio oko 14 milijuna zaraza koronavirusom i 375 tisuća smrtnih slučajeva, a ekonomska kriza sve je veća.

Dostavljači koji rade preko platformi štrajkali su ovoga mjeseca i u Francuskoj. Oko 300 dostavljača koji rade za Uber Eats i Deliveroo u Nantesu su obustavili rad u večernjim satima, od 16. do 18. travnja. Štrajk su organizirali putem WhatsApp grupe tražeći minimalnu uplatu od 4,50 eura za svaku narudžbu, a u kampanji su preko društvenih mreža tražili vlasnike restorana da ih podrže blokiranjem narudžbi za vikend. Prethodni prosvjed oko 100 dostavljača u Rennesu doveo je do sastanka s Uber Eatsom, koji je jedan štrajkaš opisao kao "lažno saslušanje", nakon što je tvrtka najavila paket mjera koji nije uključivao povećanje plaća, i ukinula isplatu bonusa u kišnim uvjetima.


Naslovne fotografija: Platformski radnici, prosvjed u São Paulu, FOTO: Twitter/Wsws.org
Autorica teksta:

Ivana Perić
    Preporučite članak: