Large %c5%a0trajk u turskoj

Radnici u turskoj metalskoj i automobilskoj industriji bore se za novi kolektivni ugovor. U Portugalu masovno štrajkaju radnici mesne industrije i sudski službenici i službenice. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u rujnu.

 

Istekao je kolektivni ugovor za više od 150 tisuća radnika u metalskoj i automobilskoj industriji, jednom od najvažnijih sektora turskog gospodarstva. Pregovori o novom kolektivnom ugovoru za razdoblje do rujna 2025. godine započeli su krajem ovog mjeseca. Očekuje se da će pregovori trajati dva mjeseca. Životni standard radnika pada zbog sve većih troškova života, a plaće turskih metalaca posljednjih su godina bez puno sindikalnog otpora skresane na razinu minimalca. Zbog toga je sve veće nezadovoljstvo radnika i radnica, pa je u sektoru izbio novi val divljih štrajkova.

Osim za radnike u Turskoj, istječu ugovori za 150 tisuća radnika u automobilskoj i metalskoj industriji u SAD-u, 20 tisuća u Kanadi i 30 tisuća u Južnoj Koreji. Diljem svijeta radnici i radnice u ovom sektoru bore se s istim transnacionalnim korporacijama, pa je sve izraženija potreba za širim udruženim organiziranjem i povezivanjem radnika.

U Nigeriji su početkom rujna prosvjedovali studenti i studentice na Sveučilištu u Lagosu. Održali su prosvjed ispred sveučilišnog kampusa, pri čemu ih je policija nasilno rastjerala. Studenti su se pobunili protiv recentnog povećanja školarina zbog kojeg bi troškovi pohađanja nekih studija mogli porasti i do 600 posto. Nekoliko drugih javnih sveučilišta u zemlji najavilo je povećanje školarina (od 100 do 300 posto više cijene), a paralelno rastu i ostali troškovi života. Nigerijski laburistički kongres (NLC) svoje je članove pozvao na dvodnevni štrajk upozorenja koji se održao 5. i 6. rujna. Sindikalisti zahtijevaju od vlade da se “pozabavi mučnom masovnom patnjom i osiromašenjem koje ljudi doživljavaju diljem zemlje”.

Ovoga je mjeseca u Portugalu održan nacionalni štrajk u mesnoj industriji. Radnici i radnice diljem zemlje obustavile su rad, tražeći minimalnu mjesečnu plaću od 850 eura, 35-satni radni tjedan i ukidanje neizvjesnih oblika radnih ugovora, uz druga poboljšanja radnih uvjeta. Nacionalni sindikat prehrambene industrije (Stiac) također je pozvao na prosvjede ispred sjedišta Udruženja portugalske mesne industrije (APIC) u Montiju, blizu Lisabona. Procjenjuje se da se štrajku pridružilo oko 80 posto radnika portugalske mesne industrije. APIC-u su odlučili dati mjesec dana da odgovori na njihove zahtjeve, a zatim će "ovisno o odgovoru ili izostanku odgovora" nastaviti sa štrajkovima početkom studenog.

Štrajkove u Portugalu nastavljaju i sudski službenici i službenice. Sindikat zaposlenih u pravosuđu (SFJ), koji broji šest tisuća članova, izvijestio je da je u regijama u kojima su pozvali na štrajk oko 90 posto radnika u sudovima prestalo s radom na jedan dan.

Radnici i aktivističke inicijative mladih u rujnu su prosvjedovali tražeći ostavku predsjednika El Salvadora Nayiba Bukelija. Prosvjed održan sredinom rujna organiziran je protiv Bukelijevog reizbora, kao i zbog proizvoljnog pritvaranja građana u sklopu vladine represivne politike navodno usmjerene na borbu protiv kriminalnih skupina. Prosvjedima su se pridružile tisuće građana, među njima brojne obitelji koji inzistiraju na tome da su njihovi bližnji završili u zatvoru bez ikakvih dokaza. Prosvjednici su naveli da je tijekom Bukelijevog predsjedničkog mandata uhićeno više od 1500 nevinih ljudi.

I za kraj, idemo u Kanadu. Masovni marš radnika i radnica javnih službi održao se ovoga mjeseca u Quebecu. Deseci tisuća učitelja, zdravstvenih radnika i radnika socijalnih službi marširali su središtem Montreala tražeći da desničarska pokrajinska vlada Francoisa Legaulta odgovori na radničke zahtjeve značajnim povećanjem plaća i poboljšanjem izuzetno teških radnih uvjeta rada. Članovi četiri najveća pokrajinska sindikata javnog sektora (CSQ, CSN, APTs i FTQ)okupili su se u "Zajednički front". Započeli su i štrajk koji bi se trebao održati do sredine listopada. Rani rezultati pokazuju da više od 90 posto članova odobrava kampanju povremenog, rotirajućeg štrajka koji bi vodio do općeg štrajka na neodređeno vrijeme ako vlada odbije ispuniti njihove zahtjeve.

Vlada im je zasad ponudila samo mizerna povećanja, a radnici zahtijevaju rješenje kojim bi se adresirao ozbiljan nedostatak radnika u školama, zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama te povećanje plaća kojim bi se nadoknadilo za prethodne godine i mjere štednje, kao i doskočilo rastućoj inflaciji.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Industriall 
Tekst napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: