Large 800px dsc 8829  8224307527

Radnici Walmarta u Čileu prošli su tjedan odlučili stupiti u štrajk nakon neuspjeha u postizanju dogovora tijekom petodnevnog postupka posredovanja između sindikata i tvrtke. Naime, lanac trgovina suočio se sa štrajkom od oko 17 tisuća radnika usred pritiska maloprodajnog diva da poveća automatizaciju u svojim trgovinama, a pokušaji postizanja sporazuma bili su neuspješni jer tvrtka nije ispunila zahtjeve sindikata za povećanjem plaća. Čak 124 od 375 trgovačkih lanaca u cijeloj zemlji zatvoreno je zbog štrajka.

U središtu spora je bio zahtjev radnika da im se pravedno kompenzira povećanje obima posla, uslijed povećanja automatizacije koja ih prisiljava na obavljanje višestrukih zadataka. Prvog dana štrajka radnici su formirali lanac oko trgovine i blagajnica Jimena Gabiola, kako navodi TeleSur, obratila se iz skupa pozivajući klijente da bojkotiraju sve Walmart proizvode dok zahtjevi radnika ne budu ispunjeni.

Walmart je u početku osudio radnje i po njihovim izjavama “nezakonite blokade”, ali kako se štrajk nastavio, šefovi su bili prisiljeni vratiti se za pregovarački stol.

U ponedjeljak navečer sindikalni vođa Juan Moreno najavio je kraj štrajk jer su zahtjevi za povećanjem plaća na 5,1% posto ispunjeni i ono što je također bitno, tvrtka se složila da će podržati prekvalifikaciju za one koji su proglašeni viškom.

Radni sporovi oko povećane automatizacije i otpuštanja “viška” radne snage bez prekvalifikacije radnika, što je najčešća posljedica tog procesa, događaju se u Čileu i drugdje. Radnici u rudniku bakra u čileanskoj akciji „Chuquicamata“ prošlog su mjeseca na dva tjedna položili svoje alate prosvjedujući zbog smanjenja broja radnih mjesta uslijed automatizacije rada u rudniku.

U travnju je 31 tisuća radnika „Stop & Shop“ - lanca trgovina u Novoj Engleskoj - organiziralo štrajk zbog uvođenja automatiziranih blagajničkih prolaza, dok su u rujnu radnici u transportu u SAD-u stvorili koaliciju za borbu protiv autobusa bez vozača.Autorica teksta: Petra Ivšić
Izvor naslovne fotografije - na poveznici

Poveznice na tekstualne izvore:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-10/walmart-workers-rebel-against-retailer-robot-push-in-chile

http://www.industriall-union.org/

https://www.euronews.com/2019/07/16/walmart-chile-reaches-agreement-with-union-workers-to-end-six-day-strike

https://www.telesurenglish.net/news/Chiles-Walmart-Workers-End-Strike-After-Winning-Pay-Raise-20190716-0006.html

Petra Ivšić


    Preporučite članak: