Large riz oda%c5%a1ilja%c4%8di glavna foto ivana peric

Godinama su radnici RIZ Odašiljača poručivali javnosti kako neće dopustiti da se njihova tvornica svjetskog ugleda pretvori u još jednu u nizu tragičnih privatizacijskih priča. Iako su RIZ Odašiljači 2019. godine ipak otišli u stečaj, sada će biti realizirani stečajni planovi za potpuno namirivanje potraživanja radnika i nastavak proizvodnje. Rijedak je to slučaj da se stečaj nije razvukao godinama, kao i da ima pozitivan kraj.


RIZ je osnovan 1948. godine, kao Radio Industrija Zagreb, s ciljem proizvodnje odašiljača za radiodifuziju. Prvi proizvod bio je radio odašiljač ‘Učka’, koji se počeo serijski proizvoditi 1952. godine. Kao tvornica radio aparata i odašiljačke opreme nastavio se razvijati, a 1970-ih godina program je proširen na vojnu proizvodnju, razvojni institut i proizvodnju poluvodiča. Osim ovih programa RIZ je imao i dislociranu proizvodnju televizora i gramofona koji su se proizvodili u Slunju i Đurđevcu. RIZ Odašiljači tada su imali oko 330 neposredno zaposlenih radnika dok je neizravno, putem kooperanata, još oko tisuću ljudi ovisilo o suradnji s RIZ-om. I tada se, kao i danas, proizvodilo mahom za izvoz.

Unatoč zavidnom iskustvu i uspjesima, te svjetski prepoznatoj kvaliteti RIZ-ovih proizvoda, 2019. godine Trgovački sud u Bjelovaru otvorio je stečajni postupak nad RIZ-om, zbog dugotrajne blokade računa. Bio je to epilog dugogodišnje agonije, ali i borbe i protesta radnika da do stečaja ne dođe. U sedamdeset godina postojanja RIZ Odašiljači proizveli su i instalirali više od tisuću odašiljača velikih snaga u pedesetak zemalja širom svijeta. U trenutku proglašenja stečaja potraživanja prema RIZ-u imalo je stotinjak radnika, kojima je tvrtka ostala dužna osam neisplaćenih plaća.

Stečaj nije kraj

Stečajni upravitelj Darko Šket od početka preuzimanja stečajnog postupka RIZ-a ponavljao je da će pokušati ponoviti uspjeh koji je postigao izvlačenjem Peveca iz stečaja. "Bila bi ogromna šteta kad bi tvrtka završila u likvidaciji, što iskreno ni ne očekujem. Za to se isplati boriti", govorio je Šket, dodajući da je RIZ najveći izazov u njegovoj stečajnoj praksi. I tijekom stečaja nastavljeni su neki od poslova, poput testiranja uspješnosti servisiranja i ovjeravanja brojila koje je proizveo RIZ, te drugi jednokratni poslovi kojih nije manjkalo.

S obzirom na to da je RIZ proizveo blizu milijun brojila za potrebe domaćeg tržišta, poslovi koji se tiču njihovog servisa nisu bili upitni, jer ih jedino RIZ Odašiljači mogu raditi. Šket je već tada isticao kako je perspektiva za budućnost dobra jer je tvrtka unatoč stečaju bila zasuta upitima iz cijelog svijeta, i za proizvodnju i za održavanje odašiljača.

Reklama ispred zgrade RIZ Odašiljača, FOTO: Ivana Perić


To su prepoznali VMD Standard i Ivamil, tvrtke u vlasništvu Željka Vučemila, i poslale u svibnju ove godine obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju RIZ Odašiljača u stečaju. Vučemilove tvrtke kao zajednica ponuditelja jedine su se javile na javni poziv vjerovnika o povećanju temeljnog kapitala, pri čemu ponuda nije smjela biti niža od 55,1 milijun kuna. Upravo su taj iznos i ponudili i obvezali se da će ga uplatiti jednokratno, nakon pravomoćnosti rješenja o potvrdi stečajnog plana. Modelom povećanja temeljnog kapitala namirile bi se sve tražbine razlučnih vjerovnika i stečajnih vjerovnika prvoga višeg isplatnog reda, odgovarajuće tražbine stečajnih vjerovnika drugoga višeg isplatnog reda i obveze stečajne mase, te bi se nastavila proizvodnja.

Radnici namireni, proizvodnja se nastavlja

To se zaista i dogodilo, niti dva mjeseca nakon zaprimanja ponude. O izlasku iz stečaja RIZ Odašiljača razgovarali smo sa stečajnim upraviteljem Darkom Šketom. “Skupština vjerovnika RIZ Odašiljača u stečaju 20. srpnja je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru s preko 95 posto ukupnih glasova prihvatila prijedlog sanacijskog Stečajnog plana s najvažnijim odrednicama:  nastavkom poslovanja, namirenjem vjerovnika I višeg isplatnog reda koji čine tražbine 176 radnika u bruto iznosu u potpunosti, razlučnih vjerovnika također u potpunosti, te vjerovnika II višeg isplatnog reda s najmanje 55 posto tražbina”, objašnjava nam Šket. Zagrebačka Gradska skupština također je prihvatila Stečajni plan za RIZ Odašiljače.

Šket podsjeća kako su RIZ Odašiljači bili tvrtka a značajnim referencama u svijetu u konstruiranju, razvoju i proizvodnji odašiljača, kao i proizvodnji brojila za električnu energiju, i kako ih je kao takve trebalo očuvati. “Međutim, u posljednjim godinama je poslovanje bilo izuzetno otežano sa zanemarivanjem razvoja, značajnim financijskim gubicima, kao i zanemarivanjem korporativnog upravljanja, te odlaskom, odnosno nedostatkom stručnih kadrova”, kaže nam Šket.

Ponavlja kako je i tijekom stečaja u ograničenim uvjetima obnovljena suradnja s HEP-om na servisu i održavanju brojila, te su održani kontakti s ranijim i novim partnerima zainteresiranih za proizvodnju, odnosno održavanje odašiljača. Ukratko, radilo se s budućnošću na umu. “Nakon završetka stečajnog postupka očekuje se uspostavljanje nove moderne organizacije, s fokusom na kadrovsko ekipiranje upravo za realizaciju poslovnih aktivnosti u kojima je RIZ bila jedna od vodeći tehnoloških tvrtki, sukladno poslovnom planu Zajednice ponuditelja VMD-a i IVAMIL”, zaključuje Šket.


Naslovna fotografija: RIZ Odašiljači, FOTO: Ivana Perić
Autorica teksta:

Ivana Perić
    Preporučite članak: