Large naslovna

Kako se brine o najranjivijim skupinama društva puno govori o nekoj državi. Koliko se Hrvatska o njima brine pokazuje podatak da osobe s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju 11 godina čekaju Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi im omogućio malčice sigurniji život.

 

“Kada je netko u stanju godinama iživljavati se nad slabijima, nemoćnima, nad onima koji bez naše pomoći ne mogu, onda je taj netko bijedan i jadan, kao recimo ministar Marin Piletić. On u svojstvu podanika predsjednika vlade škrabotine od predloženih zakona naziva epohalnima” – tim je riječima otvoren jučerašnji prosvjed obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u organizaciji Udruge Sjena.

Točno u podne više stotina roditelja i djece iz cijele Hrvatske okupilo se na Markovom trgu kako bi vladajućima poručili da je im je dosta praznih obećanja. Mnogi od njih već desetljećima čekaju da se stanje poboljša. “Čekamo donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku od 2011. godine. Koja je danas godina? Tada je zakon najavljen, ali to vladajućima ne remeti san. Svojom nebrigom poručuju nam: vaša djeca – vaša briga, i toga je dosta!”, kazala je predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar. A godinama se čekao i Zakon o osobnoj asistenciji, koji je trenutno na e-savjetovanju. Točnije, od 2006, o čemu smo na portalu detaljno izvještavali.

U tom periodu čekanja, kako je poručila Marica Mikulić, majka odgajateljica i također govornica na prosvjedu, “dovedeni su na rub ekstremnog siromaštva”.  

Od mnogih problema koje su navodili, a lista je tužno dugačka, jedan je ostao posebno upečatljiv. Roditelj koji je unatoč brojnim birokratskim preprekama (jer recimo trebate imati dijete s 2 teške dijagnoze da biste dobili taj status, jedna nije dovoljna) uspio steći status roditelja njegovatelja za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom, to pravo u slučaju smrti djeteta gubi isti dan. “Kako vas nije sram roditelje koji dožive najveću tragediju da im dijete koje su njegovali umre slati na biro da postanu aktivni tražitelji posla odmah sljedeći dan?! Pa kako vas nije sram?!”, vikala je Rešetar okrenuvši se prema zgradi Vlade.

Zahtjevi prosvjeda su:
- hitne ispravke prijedloga nacrta Zakona o osobnoj asistenciji
- hitno povećanje naknada za osobe s invaliditetom
- žurno osiguranje pomoći nezaposlenim roditeljima djece s teškoćama u razvoju
- hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kako bi se roditeljima njegovateljima omogućilo da još godinu dana primaju naknadu nakon smrti djeteta koje su njegovali.

Za kraj prosvjeda pozvali su ministra Piletića i premijera Andreja Plenkovića da se spuste među prosvjednike i razgovaraju s njima te su poručili da će se opet vratiti i nastaviti boriti za osnovna ljudska prava koja su im uskraćena.


Tekst i fotografije:

Jakov Kolak

FOTO GALERIJA
    Preporučite članak: