Large 89950415 286957925602090 1910555586752151552 n

 

Krizni stožer Ministarstva zdravstva donio je jučer (19. 3) odluku da sanitetski prijevoz prevozi pacijente sa sumnjom na koronavirus (Covid-19) koji su dobrog općeg stanja i nisu životno ugroženi. Radnici hitne pomoći prevozit će samo životno ugrožene pacijente sa sumnjom na koronavirus, kako bi bili dostupni za druge hitne intervencije.

Za radnike u sanitetskom prijevozu to znači da su trenutno najviše izloženi virusu i mogući prijenosnici. Kako bi se spriječilo širenje, oni bi trebali biti adekvatno zaštićeni, no to se u nekim gradovima ne događa. Za razliku od npr. Karlovca gdje je ispred Doma zdravlja postavljen šator za trijažu, odnosno razvrstavanje pacijenata prema stupnju hitnosti, u domovima zdravlja u Kninu i Šibeniku i Općoj bolnici Šibenik radi se bez ikakvih preventivnih mjera za zaštitu pacijenata i samih radnika ovih ustanova. Na ulazu nema kontrole, iako je nivo obrane trenutno na 3. razini.

„Najveći problem je šibenska bolnica u koju se zadnja tri dana moglo ulaziti kako se htjelo, a jučer su potvrđena dva slučaja korone u Šibeniku. Dobili smo male količine jednokratnih maski koje traju dva-tri sata, zavisi koliko se uspušete, od vlage se jednostavno raspadnu. Virus nas je zapravo iznenadio, nismo pripremljeni. Kninska bolnica ima materijala za 10-15 dana rada ako epidemija bukne“, objašnjava situaciju vozač sanitetskog prijevoza iz Knina.

Slika 1 - 'Dani otvorenih vrata u Kninu'


Vozač saniteta iz Šibenika kaže da bi radije vozio hitni prijevoz, životno ugrožene, jer zna točno što ga čeka: „Oni su pod anestezijom, a vozeći pacijente sa sumnjom na Covid-19 idem na blef – ne znam ima li ili nema virus, a nemam zaštite. Imamo jednokratne maske, to nisu maske za koronu. Za koronu se oblači odijelo u 26 koraka, mi nismo prošli te protokole. Danima ukazujemo na probleme. Jedna situacija je prikazana na televiziji, a druga je na terenu. A sumnjamo da će Dalmacija buknuti jer ovdje ljudi puno migriraju. Ministar je korake predostrožnosti digao na treću razinu, a mi u Šibeniku smo tek na prvom. Poslodavci kažu da su poduzeli što su mogli, i da se maske jednostavno ne mogu nabaviti. No, to nije prihvatljiv odgovor – može se i mora.“

Sanitetski radnici u Šibeniku i dalje voze hladne prijevoze – dijalize, onkološke pacijente ili pacijente nakon transplantacije. Posao ne staje, a nema zaštite ni za njih ni za pacijente.

Dobili su 20 zaštitnih odijela za prijevoz potencijalno zaraženih pacijenata, a budući da se radi o jednokratnim odijelima, broj ni izbliza nije dovoljan. I u Kninu je slična situacija.

„Dobili smo 50 maski od civilne zaštite, a samo u sanitetu ima 25 ljudi. Jučer je došao momak iz Austrije, sam se prijavio. Dok je čekao hitnu iz Šibenika izolacija mu je bila ispred bolnice“, objašnjava vozač saniteta iz Knina razinu neorganiziranosti te dodaje da postoji alkoholni antiseptik za ruke koje proizvodi i puni domaća tvornica Pliva – Plivasept. Koristi se u zdravstvu, no dobivaju ga u minimalnim količinama, stoga on poručuje: „Točite ga u bačve po 50 litara i šaljite. Naša je proizvodnja, ne tražimo da se uvozi. Naša proizvodnja, a toga fali po bolnicama.“

Slika 2 - Šator za trijažu ispred Doma zdravlja u Karlovcu


Poslodavac je radnicima u Kninu uveo radnu obvezu, što znači da moraju svakodnevno dolaziti na posao, iako trenutno nema dovoljno posla za sve – hladni sanitet, onaj koji nije obvezan, otkazan je. „Tri vozača su imala neke naloge, a tri ili četiri ostaju neraspoređena. Dali smo prijedlog da ostanemo kući, svi smo iz grada, stignemo za dvije minute biti na poslu. No nisu poduzeli mjere da se što manje krećemo, moramo raditi u takvom nesigurnom okruženju. Nemamo u čemu raditi, nemamo prostoriju za presvlačenje, u robi u kojoj sam radio moram ići doma.“

Prema riječima naših sugovornika, svuda u Hrvatskoj nedostaje maski, dezinfekcijskih sredstava, uniformi, no neke druge bolnice i domovi zdravlja uveli su mjere opreza – ograničen je ulaz, rade se trijaže, uvedene su posebne smjene za radnike (sedam dana rada, 14 dana doma). Krivnja za lošu organiziranost i nedovoljne mjere opreza pada na poslodavce. Šatori za trijažu i druge mjere već su, prema Vladinoj odluci o trećem stupnju pripravnosti, trebale biti poduzete.

Radnici koji su nam se javili žele upozoriti na ozbiljnost situacije – koronavirus se širi jako brzo, a nepoduzimanjem mjera opreza i neosiguravanjem dovoljnih količina adekvatne zaštitne opreme radi se nauštrb zdravlja radnika i pacijenata i ne pomaže sprječavanje širenja epidemije. Oni će svoj posao odraditi odgovorno, kao i do sada, no žele adekvatnu zaštitu, i za sebe i za pacijente.

U nastavku donosimo odgovore bolnice u Šibeniku:


Poštovana!

Zahvaljujem na Vašim pitanjima i dozvolite da na njih odgovorim:

Od 20. veljače OB ŠKŽ postupa prema naputcima Državnog zavoda za javno zdravstvo i KS MS te donosi protokole za postupanje sa trijažom, prijemom i hospitalizacijom s pacijentima koji su ili sumnjivi i/ili oboljeli od COVID 19 infekcije. Svi djelatnici bolnice prošli su treninge i edukacije o postupanju s takvim pacijentima. Oformljena su dva odjela za liječenje takvih pacijenata na odjelu Infektologije za lakše oboljele te u posebno pripremljenoj zgradi ORL odjela za teže pacijente sa respiratorima, operacijskom salom i sl. Sve poduzete organizacijske mjere su u skladu s naputcima i naredbama koje dobivamo od HZJZ te KS MZ, te su također u više navrata prezentirane i usuglašene i na županijskom kriznom stožeru civilne zaštite.

Svi ostali navodi i Vaša pitanja npr. pitanje šatora, vozača saniteta nisu u domeni rada Opće bolnice Šibenik. Vanjski trijažni punkt  kao i sanitetski prijevoz je u domeni rada Doma zdravlja Šibenik, ali i Kriznog stožera civilne zastite Šibensko-kninske županije te o njihovoj organizaciji možete pitati gosp. Joška Jurića ravnatelja DZ Šibenik  i načelnika Kriznog zupanijskog stozera Nikolu Blaževića.

Što se tiče sanitetskog zaštitnog materijala, maski, dezinficijensa i sl., Opca bolnica Šibensko kninske županije zasad raspolaže sa dodtatnim
količinama istih.

Za sva dodatna pitanja stojim Vam na raspolaganju,

Sanja Jakelić, ravnateljica OB Šibensko kninske županije

i bolnice u Kninu:

Imate netočnu i nadasve malicioznu “informaciju”.   1) Bolnica je prvu obavijest Kriznog stožera nadležnog ministarstva dobila 23.02.2020.g. s uputstvima o posebnoj organizaciji rada, te od tada redovito iste stižu, u nekoliko navrata dnevno, s preporukama od strane struke, kako se iste revidiraju. Bolnica je na posebnom režimu rada i organizaciji već mjesec i pol dana. U svrhu novonastale situacije, Bolnica je na vrijeme osigurala posebno izdvojene prostore za izolaciju, imenovala radnike za rad s bolesnicima, izdala prvi postupnik prema uputama, te pribavila zaštitnu opremu iz svoje ljekarne i od Ministarstva zdravstva. 

Naša Bolnica, koja nema infektologe ni odjel, što je dogovoreno na sastanku Županijskog kriznog stožera 13.03.2020.g., gdje je bila prisutna i nadležna struka (infektolog) odredjeno je da NE služi prihvatu, uzimanju briseva i uzoraka krvi i hospitalizaciji bolesnika s koronavirozom. Svoju opremu u vidu resporatora i monitora smo posudili OB Šibenik, koja će zbrinjavati takve bolesnike u za to novoosiguranom prostoru, a mi smo svoje resurse stavili na raspolaganje za prihvat drugih bolesnika iz OB Šibenik, koji nemaju koronavorozu. Prije naše Bolnice bolesnici imaju 3 punkta na koja se mogu obratiti-nadležni liječnik opće medicine, hitna medicinska pomoć, te poseban punkt u Domu zdravlja, a sve kako bi se naša Bolnica, koja ima gotovo 2/3 kroničnih kreveta bolesnika teško pokretnih i s brojnim komorbiditetima, ostavila nekontaminirana. Navedeni su ranjiva skupina.

2) Kako se zaštitna oprema troši, tako se i zanavlja, u suradnji s dobavljačima, Udrugom poslodavaca u zdravstvu, te sa županijskim kriznim stožerom. U suradnji s gradskim kriznim stožerom pribavlja se i vrijedan brzi čistač prostora za izolaciju.

3) Dana 16.03.2020.g. svo zdravstveno i nezdravstveno osoblje dobilo je i revidirani postupnik, a nakon sastanka održanog s osobljem. 17.03.2020.g. isti je postupnik i usuglašen sa svim uključenim akterima. Usprkos tome što Bolnica ne služi prihvatu bolesnika sumnjivih na koronavirozu, 14.03.2020.g. postavljen je portafonski sustav s pripremljenih 5 kratkih pitanja na koja bolesnik mora odgovoriti osoblju s OHBP-a. U slučaju da bolesnik sumnjiv na koronavirozu ipak dodje do Bolnice, odgovara na pitanja, osoblje kontaktira nadležnog epidemiologa i infektologa, te se postupa u skladu s istima-infektolog organizira prijevoz uz propisane mjere, a u suradnji sa Županijskom hitnom medicinskom pomoći. Kola HMP su pripremljena, te sukladno sa stanjem na terenu i brojem intervencija organiziraju prijevoz. Ukoliko liječnik s OHBP-a procijeni da je bolesnik lošijeg općeg stanja, smiješta se u poseban izolacijski prostor odmah lijevo od ulaza, uz propisane mjere, do pristizanja prijevoza, a ravnatelju se na znanje daje izvještaj o dogadjaju. Bolnica ima i drugi ulaz, koji se može otvoriti prema potrebi. Ima i jasno postavljene upute na ulazu. Da bolesnici ne bi čekali dok se ne ispoštuje procedura, 16.03.2020.g. na inicijativu Pomoćnice Ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite upućene prema Županijskom kriznom stožeru, osigurana je doprema i instalacija vojnog trijažnog šatora u krugu Bolnice, u koji bi se smjestio bolesnik do dolaska prijevoza, kao 4. punkt obrane. U navedenom slučaju ispoštovana je sva procedura, te se prema dosadašnjim informacijama nije pokazalo da smo imali bolesnika pozitivnog na koronavirozu.   Apeliram na građane, ukoliko imaju sumnju na zarazu, da poštuju preporuke Nacionalnog kriznog stožera, te se obrate telefonski na prethodna 3 punkta, koji potom konzultiraju epidemiologa i infektologa, koji organiziraju prijevoz bolesnika u OB Šibenik. Takodjer sam apelirala na zaposlenike Bolnice, te gradjane, da je svako neovlašteno fotografiranje bolesnika u svrhu njegovog javnog sramoćenja, dizanja panike, kao i proslijedjivanje neprovjerenih informacija o bolesniku i njegovih nalaza za to nenadležnim osobama kazneno djelo, te će isto biti strogo sankcionirano.

Za izdavanje relevantnih informacija s našeg područja nadležan je isključivo Županijski krizni stožer.   S poštovanjem;  Kristina Bitunjac, dr.med. OVB “Hrvatski ponos” Knin Ravnatelj


Autor fotografija: Anonimni izvor

*Članak je izmijenjen da uključuje odgovore ravnateljica OB Šibensko kninske županije i OVB “Hrvatski ponos” Knin

Vijest napisala:

Ana Vragolović
    Preporučite članak: