Large %c5%beivijo 1. maj

Savez samostalnih sindikata organizira tradicionalni prosvjedni marš za Praznik rada, ovaj put pod sloganom „Za Hrvatsku zadovoljnih radnika“.

 

Prosječna plaća 1.500 eura i minimalna plaća 750 eura cilj je koji si je do 2026. zacrtao izboriti Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), a koji su istaknuli na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. Na njoj su najavljene i aktivnosti SSSH-a za obilježavanje skorašnjeg Praznika rada.

Sljedeća će tri tjedna aktivisti SSSH na ulicama brojnih gradova u Hrvatskoj informirati građane o njihovim radničkim pravima, posebice zaštiti na radu; 29. travnja u Tvornici kulture održat će se tradicionalni skup SSSH „Praznik rada u Tvornici“ na kojem će se, uz razgovor sa sindikalnim povjerenicima i aktivistima dodijeliti priznanja onim najzaslužnijima, a sve će kulminirati na sam Prvi maj kad SSSH priprema prosvjedni marš pod sloganom Za Hrvatsku zadovoljnih radnika. Prosvjedni marš kreće u 11 sati ispred Radničkog doma, a centralni će se dio prosvjeda održati na Radničkoj cesti, blizu sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca, kako bi se prosvjedne poruke uputile upravo njima – poslodavcima.

„Ovaj slogan 'Za Hrvatsku zadovoljnih radnika' zapravo u sebi sublimira dva temeljna zahtjeva, a to je, prije svega, zahtjev za povećanje plaća i zahtjev za snažnijim, istinskim kolektivnim pregovaranjem“, istaknula je Dijana Šobota, izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose i razvoj organizacije. Poslodavci još uvijek odbijaju kolektivne pregovore, pogotovo na sektorskoj razini, što je vidljivo u činjenici da jedino sektor graditeljstva trenutno ima prošireni kolektivni ugovor, objasnio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Istraživanja o kolektivnom pregovaranju i stavovima javnosti prema njima, koja je SSSH proveo u posljednjih godinu dana, pokazuju ogromnu podršku kolektivnom pregovaranju i svijest o njegovoj važnosti, pa tako 90 posto radnika smatra da ga Vlada treba proaktivnije podupirati, a njih čak 93 posto smatra da poslodavci trebaju biti otvoreniji prema kolektivnom pregovaranju.

Kolektivno pregovaranje sredstvo je postizanja drugog zahtjeva prvomajskog prosvjednog marša, a to je povećanje plaća. S obzirom na rastuću inflaciju, odnosno rast cijena kakav nije odavno zabilježen – što uzrokuje sve veći udar na realnu vrijednost plaća i standard građana – te najavljeno uvođenje eura i dodatni porast cijena koji se zbog toga očekuje, sindikati traže da se i plaće podižu – da građani opet ne bi snosili najveći teret izlaska iz krize.

S druge strane, Novosel ističe kako su poslodavci, posebice oni u sektoru turizma i graditeljstva, opet u panici jer nema radnika. „Radnici odlaze iz Hrvatske u ostale zemlje Europske unije. Iz ostalih zemalja Europske unije u Hrvatsku ne dolazi gotovo nitko. Što nam to govori? Da Hrvatska ne može graditi svoj prosperitet ako će tražiti na kugli zemaljskoj gdje još ima radnika čiji standard je niži od standarda u Hrvatskoj“, istaknuo je.

Država kao poslodavac treba povećati plaće svojim radnicima, a kao zakonodavac treba poticati kolektivno pregovaranje kroz Zakon o radu i ostale propise, pogotovo na sektorskoj razini, rekao je Novosel i dodao kako od države zahtijevaju i da smanji podilaženje poslodavcima koji olakšice u vidu neoporezivih bonusa ne tretiraju kao iznose za nagradu radnicima, već ih prikazuju kao povećanje plaće, što oni nikako nisu.

“Iz svake krize bogati izlaze još bogatiji”, podsjetio je Novosel i zaključio kako je na nama da ne dopustimo da se to dogodi i ovaj put. Prvi maj je odličan dan za tu borbu jer se on slavi na ulicama, ne za roštiljem!


Naslovna fotografija: KSFF, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: