Large 8069685617 1f9c1fb111 z

Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) objavila je rezultate istraživanja koji pokazuju teško iskorištavanje rada migrantskih radnika. Istraživanje je temeljeno na razgovorima s 237 žrtava takvog iskorištavanja u razdoblju od 2013. do 2017. s naglaskom na Belgiju, Francusku, Njemačku, Poljsku, Italiju, Nizozemsku, Portugal i Veliku Britaniju. Najnoviji izvještaj, nazvan Zaštita migrantskih radnika od iskorištavanja u EU: radnička perspektiva, treći je izvještaj objavljen u sklopu istraživanja kojim se traži nulta tolerancija za iskorištavanje rada migranata.

Nelegalne prakse zabilježene su u poljoprivredi, građevini, kućanskom radu, ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji i transportu.

Više od polovice radnika posao je našlo putem preporuke, ali su svejedno završili u uvjetima koji su „podsjećali na koncentracijske logore“ a tretiralo ih se „poput pasa ili robova“.

Istraživači naglašavaju da su iskorištavani migrantski radnici:

- plaćeni samo 5 eura na dan

- prisiljeni vraćati dug krijumčaru prije nego vide ikakav novac

- prisiljeni raditi 13 sati dnevno cijeli tjedan bez odmora i pauze

- prisiljeni spavati u kontejnerima bez vode i struje

- nadgledani od strane šefova putem nadzornih kamera 24 sata dnevno

- podvrgnuti batinama, verbalnom nasilju i prijetnjama daljnjeg nasilja

- prisiljeni raditi bez zaštitne odjeće pri rukovanju opasnim kemikalijama

- izloženi spolnom i rodnom nasilju ili prisiljeni na šverc narkotika

- izloženi prijetnjama otpuštanja i deportacije kada pitaju za plaće

Izvještaj navodi i 13 akcija koje bi evropske institucije i države članice trebale poduzeti da se iskorištavanje migrantskih radnika zaustavi:

1. Zaustavili lažne ili obmanjujuće prakse regrutacije radnika.

2. U suradnji s Europolom, davateljima internetskih usluga i društvenim medijima pokušati riješiti problem mrežnih stranica koje krijumčari i poslodavci iskorištavači koriste za pronalaženje radnika.

3. Provoditi zakone kojima se štiti pravo migrantskih radnika na plaću, radne uvjete i satnicu.

4. Sve zemlje članice koji to još nisu učinile bi trebale ratificirati Konvenciju Međunarodne organizacije rada (ILO) o dostojanstvenom radu kućanskih radnika te uključiti prava kućanskih radnika u nacionalne zakone.

5. Osigurati da svi radnici, uključujući sezonske i upućene imaju odgovarajuće životne uvjete, poštene stambene ugovore pri čemu se trošak rente ne smije automatizmom oduzimati od plaće kad smještaj osigurava poslodavac.

6. Ugraditi problem iskorištavanja rada u evropsku regulativu o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu do 2020. 

7. Uključiti kućanske radnike u evropsku direktivu o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu.

8. Omogućiti zakonskim, inspekcijskim i nadzornim tijelima borbu protiv iskorištavanja rada kroz obuku i dovoljna sredstva. 

9. Razviti regulirane i ciljane programe migracije radne snage kako bi se popunio manjak na tržištu rada. 

10. Smanjiti ovisnost radnika o poslodavcu tako što će se izdavati dozvole boravka ili vize koje neće biti vezane uz jednog poslodavca.

11. Omogućiti sezonskim radnicima kroz evropsku direktivu da slobodno mijenjaju poslodavca više od jednom.

12. Informirati radnike o pravima na jeziku koji razumiju.

13. Stvoriti specijalizirane službe podrške koje bi bile na raspolaganju svim žrtvama uključujući i žrtve iskorištavanja rada. To znači i da bi se organizacije koje podržavaju žrtve šverca također trebale pomagati i žrtvama radnog iskorištavanja.

 

Direktor Agencije za temeljna prava Michael O'Flaherty izrazio je nadu da će istraživanje koje je pokazalo da iskorištavanje obično počinje lažnim obećanjima i prevarom podići svijest o problemu iskorištavanja radnika migranata te potaknuti nadležna državna tijela da poduzmu korake koji će stvoriti klimu nulte tolerancije na ovakve prakse.

S engleskog preveo: Jovica Lončar

Izvor naslovne fotografije: Bernard Spragg, Flickr

Jovica Lončar


    Preporučite članak: