Large 72256649 10157384107546413 736698440154611712 n

15. 9. 2019. radnici organizirani unutar sindikata United auto workers (UAW) započeli su štrajk uslijed neuspjelih pregovora oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora. 

 

Oko 50 tisuća radnika jedne od najvećih svjetskih automobilskih kompanija General Motorsa štrajka već treći tjedan. Nezadovoljni su uvjetima rada i postojanjem „dvotračnog“ sistema kojim je značajan dio (osobito mladih) radnika osuđen na lošije radne uvjete i nesigurne privremene ugovore. Takvo zapošljavanje, ističu, sve više postaje pravilom.

GM motors je od bankrota 2009. iz kojeg ga je spašavala država tj. građani došao do toga da je u posljednje tri godine ostvario 35 milijardi profita. Radnici smatraju da bi, kao što su uslijed ekonomske krize prihvatili pogoršanje uvjeta rada i odrekli se nekih svojih prava kako bi pomogli kompanije da opstane, trebali osjetiti poboljšanje u situaciji kada kompanija ostvaruje rekordan profit. Na kraju krajeva oni svojim radom taj profit i stvaraju.

No kompanija je na štrajk odgovorila ukidanjem zdravstvenog osiguranja za radnike već u prvim danima. Također, zabilježeni su slučajevi zastrašivanja i uhićivanja štrajkaša te angažiranja štrajkolomaca. S obzirom na povijest nemilosrdnog obračunavanja s radništvom u SAD-u, takve prakse nisu nimalo neočekivane.

S druge strane, radnici neumorno dežuraju ispred tvorničkih pogona. S obzirom da im štrajkaški fond može isplatiti samo 250 dolara na tjedan za dane koje štrajkaju, dulje trajanje štrajka stavlja ih pod veći financijski pritisak. Unatoč tome, ustraju u borbi.

No gubici za kompaniju također su golemi i svakim danom štrajka sve brže rastu. Citigroup ih je već na samom početku štrajka procijenio na 50 do 100 milijuna dolara dnevno. Kompanija je također morala obustaviti proizvodnju u tvorničkom kompleksu Silao u Meksiku te poslati 6.000 radnika na odsustvo.

Unatoč teškoj situaciji, dogovora još nema na vidiku. Sindikati su u ponedjeljak odbili prijedlog uprave i proglasili ga sramotnim. Zatim su u utorak poslali svoj prijedlog sporazuma na koji još nisu dobili odgovor. Kako treći tjedan štrajka odmiče, ulozi su, za obje strane, sve viši.


Izvori za tekst:
https://inthesetimes.com/working/entry/22067/gm-uaw-workers-strike-health-insurance-retaliation
https://www.jacobinmag.com/2019/09/strike-united-auto-workers-general-motors
https://www.texasobserver.org/uaw-gm-strike-texas-union-276-arlington/


Izvor naslovne fotografije: Facebook
Vijest napisao: 

Jakov Kolak


    Preporučite članak: