Large peruz 2

 

Ubrzanost, sve veća količina stresa na radnom mjestu te porast nesigurnosti potiču ljude da sve ranije počinju zamišljati umirovljenje i odbrojavati do dana kada će napustiti tržište rada. Neki od njih, uglavnom mlađi, kažu da su pronašli rješenje.

U posljednjih se nekoliko godina svijetom poput vatrene stihije proširila pojava zvana FIRE – engleski akronim za “Financial Independence, retire early.”[2] Ideja koja stoji iza toga je “stegnuti remen” i ograničiti troškove što je više moguće, oplođivati stečeni kapital pametnim ulaganjem u nekretnine ili na burzi, umiroviti se što je ranije moguće te ostatak života živjeti od kamata. U praktičnom smislu to znači barem desetak godina odricanja od većih životnih užitaka. Pripadnici pokreta prodaju automobile kako bi koristili javni prijevoz, manje izlaze, provode godišnje odmore kod prijatelja ili obitelji kako ne bi plaćali smještaj, kupuju stvari isključivo iz nužde. Ukratko: neće pojesti jedan kolačić sada, nego će se suzdržati, pa pokušati uzeti dva kolačića kasnije.

Dakle, umjesto da brinu o tome hoće li mirovinski sustav opstati do trenutka u kojem će im zaista trebati i da sudjeluju u prosvjedima protiv povećanja dobi odlaska u mirovinu, mladi zagovornici pokreta odlučili su pitanje umirovljenja riješiti individualno. S prstom na tipci za zaustavljanje čekaju trenutak u kojem će moći iskočiti iz jurećeg vlaka čije su jedine stanice posao-kuća-krevet[3].

Kao dobri poznavatelji sustava kapitalizma - s obzirom da većina zagovornika ideje ranog umirovljenja dolazi upravo iz redova njegovih velikih igrača poput multinacionalnih kompanija, start up firmi te agencija za prodaju nekretnina - uprežu ga u svoju korist. Deziluzionirani životom koji se svodi na prikupljanje materijalnog, lovljenje povišica i oporavljanje od neminovnih burn-outova, pristalice ideje FIRE-a strpljivo čekaju u prikrajku dok ne akumuliraju dovoljno kapitala kako bi nakon desetak godina konačno mogli živjeti onako kako žele.  

[4]

Fanny Parise, antropologinja konzumerizma sa sveučilišta u Lausanni koja vodi istraživanja o toj temi, kaže da pripadnici tog asketskog pokreta nisu politizirani i ne upuštaju se u borbu protiv konzumerističkog društva. Oni ga koriste kako bi ostvarili živote kakve žele živjeti, u kojima bi bili neopterećeni novcem. Na takav način dolazimo do paradoksalne situacije u kojoj novac postaje sredstvo za dosezanje egzistencije neopterećene materijalnim pitanjima.

Duhovni vođa pokreta je gospodin Money Mustache[5] (u slobodnom prijevodu: gospodin Zlatni Brk) to jest Peter Adeney, Kanađanin koji je imigrirao u Sjedinjene Američke Države. Četrdesetpetogodišnjak, oženjen, otac jednog djeteta, bivši informatičar i – u mirovini već 14 godina. Od pokretanja svog bloga 2011. godine Zlatnobrki je postao svojevrsni guru pokreta ranog umirovljenja, s rapidno rastućim brojem sljedbenika u svijetu. Ono što je ponudio je financijska kuharica ispunjena jednostavnim receptima koje svatko može slijediti.[6]

To jest, svatko tko pripada užem krugu dobro plaćenih pojedinaca. Da je ipak riječ o elitističkom pokretu dostupnom onima koji mogu stavljati značajne količine novca sa strane, a ne spajaju kraj s krajem, pokazuje računica FIRE-ovaca koja kaže kako je za dosezanje financijske neovisnosti, to jest ranog umirovljenja, potrebno prikupiti svotu 25 puta veću od godišnjih izdataka. Tek tada 4 posto kamata na uložen novac postaje zlata vrijedno i omogućuje ugodan život bez zadiranja u glavnicu kapitala.

U prijevodu – ako prosječna hrvatska obitelj troši oko 82.000 kuna godišnje[7], za ostvarivanje ranog umirovljenja morala bi doći do kapitala od dva milijuna i pedeset tisuća kuna. Riječ je o svoti koja je, čak i uz radikalna odricanja koja zagovaraju poklonici FIRE-a, neostvariva za najveći dio populacije čak i u ekonomski mnogo bolje stojećim zemljama od naše.

Drugim riječima: rano umirovljenje je, koliko god na prvu primamljivo zvučao koncept FIRE-a, poput Michelinovog restorana - dostupno onima koji si to mogu priuštiti.

*tekst oslanja na članak Catherine Rollot iz Le Mondea

----------------------------------------------------------------------------------------------

[1] slika preuzeta s https://pxhere.com/en/photo/1450685

[2] u slobodnom prijevodu: “Financijski nezavisni, rano umirovljeni”

[3] za ovu lijepo sročenu sliku zaslužna je autorica originalnog članka

[4] slika preuzeta s https://www.maxpixel.net/Burnout-Heart-Attack-Stress-Business-Exhaustion-4241829

[5]više informacija na poveznici https://www.mrmoneymustache.com/

[6] savjeti poput: ne jedite vani, nosite kavu u termosici, vozite bicikl umjesto auta i niz ostalih  samorazumljivih stvari koje autor predstavlja poput proročkog otkrivenja

[7]https://www.vecernji.hr/biznis/u-hrvatskoj-obitelj-za-zivot-ima-13-000-u-austriji-


Izvor naslovne fotografije: pxhere
Autor teksta:

Filip Peruzović

Tagovi:

mirovine    Preporučite članak: