Large zam

Od početka 2015. godine u Njemačkoj je na snazi regulativa minimalne plaće od 8,50€ po satu. Hans Böckler Stiftung je nedavno objavio studiju koja analizira učinke uvođenja ovakve regulative minimalne plaće. Studija donosi tri bitna nalaza:

1. Nikakvi negativni učinci na tržište radne snage. Studija zaključuje kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili ranije najave pojedinih ekonomskih analitičara koji su sijali strah kako će povećanje minimalne plaće prouzrokovati masovna otpuštanja radnika. Štoviše, Njemačka bilježi stalni rast zaposlenosti. Međutim, studija pokazuje značajan pad tzv. "mini poslova" (određenih prekarnih oblika zaposlenja), ali dobar dio gubitka ovakvih oblika transformirao se u sigurnije oblike zaposlenja.

2. Rast prosječne plaće u tradicionalno nisko plaćenim zanimanjima (npr. trgovaca u velikim trgovačkim kućama, zaposlenika u hotelima i restoranima, u zaštitarskoj djelatnosti itd.). Kada znamo da je 2014. godine između 4,8 i 5,4 milijuna njemačkih radnika radilo za ekvivalentnu plaću manju od 8,50€ po satu, studija zaključuje da je povećanje minimalne plaće imalo pozitivne efekte na primanja milijuna radnika.

3. Smanjenje klauzula u kolektivnim ugovorima koji definiraju grupe s plaćom manjom od propisanog minimuma. Iako regulativa minimalne plaće koja je stupila na snagu početkom 2015. dopušta dvogodišnji period u kojem plaće za određene grupe u pojedinim sektorima mogu biti ispod propisanog minimuma samo ako je to potvrđeno kolektivnim ugovorom, studija pokazuje da je početkom 2015. godine oko 6% takvih grupa bilo obuhvaćenom takvim klauzulama u kolektivnim ugovorima, dok su kolektivni pregovori i adaptacije kolektivnih ugovora kroz 2015. i početkom 2016. broj takvih grupa smanjili na 3%.

Nadalje, Zakon o minimalnoj plaći propisuje formiranje tijela pod nazivom Odbor za minimalnu plaću, sastavljen od predstavnika poslodavaca i sindikalista, koji bi sredinom 2016. godine trebao ponuditi zaključak o adaptaciji minimalne plaće koja bi trebala stupiti na snagu početkom 2017. godine. Kroz 2014. i 2015. godinu kolektivno utvrđene plaće porasle su za 5,5%, što upućuje na zaključak da bi minimalna plaća trebala porasti na 9€ po satu.

Studiju možete pronaći ovdje.zv


Preporučite članak: