Large person playing videogames  52001476290

Mogu li videoigre potaknuti sindikalno organiziranje? Na to pitanje pokušali su odgovoriti na tribini „Videoigre u službi radničkog organiziranja – bečka iskustva“. Tribina je održana u prostorijama SABA-e 15. veljače, a organizirala ju je Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba.

Martin Greunz je predstavio iskustva Bečke radničke komore (Arbeitkammer Wien), koja razvija kooperativnu videoigru za više igrača kojoj će cilj biti srednjoškolce podučiti važnosti suradnje, organiziranja i socijalne države. Potaknuti iskustvom s financijskim simulacijama uživo koje redovito organiziraju za srednjoškolce, ideja je bila razviti igricu za mobitel koju bi učenici stariji od 12 godina mogli igrati bez ograničenja u smislu prostora i vremena održavanja tog vida edukacije.

Iako je igrica još u fazi razvoja, glavna je ideja učenike provesti kroz promjenu iz totalitarnog u demokratski sustav, a jedini način za pobjedu je suradnja s drugim igračima. Namijenjena je igranju u učionicama uz voditelje iz Komore, a u kasnijoj fazi se planira prebacivanje uloge voditelja na nastavnike. S obzirom na višejezičnost prisutnu u Austriji, posebice u Beču, planirana je objava igrice na više jezika.

Aleksandar Gavrilović iz zagrebačkog studija za razvoj videoigara Gamechuck, jedine hrvatske tvrtke u gaming industriji u kojoj postoji kolektivni ugovor, iza sebe već ima iskustvo razvoja tzv. smart igrica, a jedan od primjera je Daily Thread. Igrica, razvijena na događaju u organizaciji Austrijskog foruma i BRID-a, igrača stavlja u ulogu tekstilnog radnika u Manchesteru u 19. stoljeću koji s jednom plaćom mora prehraniti obitelj, a tijekom igranja se kao jedini izlaz nameće uključivanje u sindikat i organiziranje štrajka.