Large naslovnica manja

Migrantski radnici postaju sve važniji za gospodarstvo Hrvatske, a od 2020. ukinute su i kvote koje su ograničavale njihov broj. Prema podacima, migrantski radnici ponajviše dolaze iz siromašnijih zemalja, a s obzirom da su puno ranjiviji, kršenja njihovih radničkih prava su česta. Kako bi im probali olakšati rad u Hrvatskoj, sastavili smo vodič na engleskom u kojem mogu dobiti osnovne informacije o svojim pravima i načinima na koje se mogu zaštititi.


„Nitko ne pazi na radno vrijeme kad počneš. Radilo se dvokratno, od 11-16 h i od 19 h do kraja smjene. A kraja nema... Najduže je bilo do 2 sata iza ponoći. Imala sam jedan dan tjedno slobodno. Jedino što je bilo ok je prijava jer su im bivši radnici slali inspekciju, i plata preko banke. Ali prekovremene nisu ni računali ni plaćali. Smještaj je bio plaćen, bila su obećana tri obroka, a davali su samo ručak.“

Citat opisuje iskustvo radnice koja je 2019. došla u Hrvatsku raditi sezonski posao kao radnica u kuhinji. U citatu nalazimo nekoliko kršenja radničkih prava, poput neplaćenog prekovremenog rada koje se niti ne bilježi i trajanja radnog vremena duže nego što Zakon o radu dopušta.

Nažalost, njezin primjer samo je kap u oceanu kršenja radničkih prava, koja se na dnevnoj bazi događaju hrvatskim ili stranim radnicima. Kako bi zaštitili i poboljšali svoja prava, radnici moraju biti informirani – moraju znati gdje su njihova prava definirana, od koga mogu zatražiti pomoć i kako se mogu zaštiti. Vodič „Know your rights – The ins and outs of working in Croatia as migrant workers“ bavi se primarno pitanjima važnim za migrantske radnike, odnosno državljane tzv. trećih zemalja. Zbog toga smo uključili sažetke nacionalnih zakona i mehanizama koji reguliraju njihovo zaposlenje i boravak u Hrvatskoj.

Osim toga, priručnik sadrži neke osnovne informacije o radnom odnosu, poput sadržaja ugovora o radu, razlici između bruto i neto plaće te ugovora na određeno i neodređeno. Potom smo se pozabavili pravima koja radnicima pripadaju po Zakonu o radu i naglasili da se veća razina prava može postići kroz kolektivne ugovore, a potom i dali smjernice kome se treba javiti u slučaju kršenja prava ili želje za organiziranjem u sindikat.

Migrantski radnici imaju ista prava kao i radnici iz Hrvatske. Zato se nadamo da će ovaj vodič koristiti svim radnicima, da će ih informirati o pravima koja im zakonski pripadaju i da će pomoći detektirati nezakonite prakse poslodavaca. Također se nadamo da će radnicima biti koristan u svakodnevnoj borbi i da će im pomoći u poboljšanju položaja na radnom mjestu.

Vodiču možete pristupiti putem POVEZNICE


Ovaj vodič ostvaren je uz potporu Internews Europe - "Information saves lives: Rapid response fund"

Izvor naslovne fotografije: Radnička Prava
Priručnik i vijest napisala:

Ana Vragolović
    Preporučite članak: